Двоє обміняних ексберкутівців повернулися до Києва – адвокат

16:31, 08.02.2020
Двоє обміняних ексберкутівців повернулися до Києва – адвокат

Колишні "беркутівці" Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, які перебували під домашнім арештом через звинувачення у розстрілах на Майдані та були передані в ОРДЛО в рамках обміну, повернулися до Києва.

 

Звернення Маринченко та Тамтури до президента Володимира Зеленського, голови ВР Дмитра Разумкова та генпрокурора Руслана Рябошапки від 8 лютого, опубліковав адвокатом Олександром Горошинським в Facebook

 

"Ми, ексспівробітники Київського спецпідрозділу міліції "Беркут" Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, заявляємо свою позицію відносно раніше здійсненого обміну і нашого сьогоднішнього повернення до Києва".

 

"Правда – це причина нашого повернення до Києва. Протягом п'яти років судовий процес був основним джерелом правди про Майдан і повинен продовжитися. Ми і надалі будемо брати участь у судових засіданнях.

 

Нам нічого приховувати – ми не скоювали злочинів. Ми хочемо відновити чесне ім'я спецпідрозділу "Беркут". Ми хочемо, щоб по-справжньому винні у вбивствах правоохоронців і протестувальників були покарані.

 
 
 

Ми закликаємо президента України, генерального прокурора України та депутатів Верховної Ради України негайно скасувати закон про амністію майданівців та забезпечити справедливе та неупереджене розслідування подій 2014 року за участі міжнародних спостерігачів та експертів".

 
 
 

Ексберкутівці зазначають, що в липні та грудні 2019 року їм було змінено запобіжний захід з тримання під вартою на домашнійі арешт, однак за гратами "безпідставно" перебували їхні "товариші по службі" – Сергій Зінченко, Павло Аброськін і Олег Янішевський. Згодом з’явилась можливість їх звільнення в рамках обміну на умовах "всіх на всіх".

 

Маринченко і Тамтура також зазначають, що їхня відмова від участі в обміні поставила б під загрозу цей обмін загалом.

 

"Також ми розуміли, що цей обмін дозволить привернути увагу влади та громадськості до питання об'єктивної оцінки подій 2014 року. Це був державний переворот. А частина протестувальників не були мирними – вони були озброєними злочинцями. Вони закидували правоохоронців камінням, катували, палили "коктейлями Молотова", розстрілювали їх з вогнепальної зброї!", - зазначив адвокат.

 

Як повідомляла УМ, 28 грудня Апеляційний суд Києва у суботу ввечері змінив запобіжний захід на особисте зобов'язання п'яти обвинуваченим у розстрілах на Майдані ексберкутівцям.


Олег Янішевський, Сергій Зінченко та Павло Аброськін до цього перебували під вартою, а Сергій Тамтура й Олександр Маринченко - під нічним та цілодобовим домашнім арештом.


29 грудня в рамках обміну Україна віддала бойовикам п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.