Проти процедури, яка виводить Кремль з-під санкційного удару, у РЄ голосувала лише Україна

16:30, 07.02.2020
Проти процедури, яка виводить Кремль з-під санкційного удару, у РЄ голосувала лише Україна

Україна стала єдиною державою у Раді Європи, що проголосувала проти нової санкційної процедури, яка фактично дозволяє Росії уникнути покарання за агресію проти іншої держави.

 

Про це йдеться у статті "Несерйозні" злочини Путіна: як Рада Європи обіцяє карати держави-порушниці.

 

Попереднє затвердження нової процедури було головним питанням січневої сесії ПАРЄ, де її ухвалили абсолютною більшістю голосів. Остаточне її затвердження відбулося цього тижня під час голосування Комітету міністрів Ради Європи.

 

"Україна виявилася єдиною державою, яка проголосувала проти. Росія та ще декілька держав утрималися. Натомість усі (або майже усі) ті, кого прийнято зараховувати до друзів нашої держави – підтримали новий санкційний механізм" - йдеться у статті.

 

Йдеться в тому числі і про головуючу в Комітеті міністрів Ради Європи Грузію.

 

Зазначається, що причиною такого голосування стало те, що Росія провела дуже ефективну інформаційну кампанію, з усіх сил намагаючись показати, що вона проти нового механізму.

 

За новою процедурою, санкції на державу-порушницю накладаються лише за "серйозні порушення". При цьому агресія проти іншої держави "серйозним порушенням", за цією процедурою не є.

 

"Порушення пункту статуту Ради Європи про те, що в основі організації є "мир, що ґрунтується на праві та міжнародній співпраці", не може бути підставою для запуску нової процедури – у ПАРЄ була така пропозиція від України, але її викреслили з рішення" - йдеться у статті. 

 

Нова процедура, таким чином, фактично дозволяє Росії уникнути покарання.

 

"На практиці у Раді Європи немає політичної волі знову накладати на РФ будь-які санкції" - зазначається у статті.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни Балтії та Грузія підтримали Україну в ПАРЄ спільною заявою про РФ i бойкотом відкриття осінньої сесії