Множення на 0,888: Дубілета підозрюють у маніпуляціях щодо перепису населення

11:28, 05.02.2020
Множення на 0,888: Дубілета підозрюють у маніпуляціях щодо перепису населення

Електронний перепис населення, проведений міністром Кабінету міністрів Дмитром Дубілетом, міг бути зроблений простим множенням на 0,888 цифр Державної служби статистики.

 

Оцінки міністра корелюються із даними офіційної статистики.

 

Про це повідомляє громадська організація “Український центр громадських даних”.

 

Експерти порівняли, наскільки віково-статева структура населення, що представлена ​​в оцінці Дубілета, корелює із даними, опублікованими на сайті Державної служби статистики.

Вікова і статева піраміда Дубілета

Як виявилося, усі вікові групи мали практично однакове співвідношення – близько 88,8%.

Тоді експерти спробували самі сформувати віково-статеві групи.

 

Для цього дані Держстату за кожним віком (0, 1, 2, 3 роки і так далі) помножили на 0,888. Результати округлили до сотень, підсумовували – і отримали ті ж дані, що й у Дубілета.

 

 

Сам Дубілет спростовує інформацію про нібито фальсифікацію Оцінки чисельності населення України, здійсненої на підставі комбінованого аналізу.

 

"Вчора Інтернетом поширився фейк про нібито фальсифікацію Оцінки чисельності населення. В основному цей фейк підтримувався платною рекламою і публікаціями на сумнівних сайтах (один з них навіть запропонував нам за $1500 зняти публікацію), але потім його передрукували кілька великих ЗМІ. Так що доводиться реагувати.

 

Отже, головна "сенсація" полягає в тому, що дані по віковій структурі з даних Оцінки і за даними Держстата майже збігаються. "Експерти" розділили числа вікових структур одне на одну і отримали однакове співвідношення - 88.8%. Точніше, майже однакові — від 88.808% до 88.839%. З цього вони роблять висновок, що дані Оцінки були просто сфальсифіковані",- написав він у Фейсбук-сторінці.

 

Дубілет нагадав, що оцінку чисельності населення проводили трьома методами – і всі три дали однаковий результат.

 

Аналітики взяли кількість пенсіонерів за даними Пенсійного фонду й екстраполювали ці дані через статево-вікову структуру. Вийшов графік "ялинка". Він базувався на даних Держстату й даних держреєстрів.

 

"Чому дані "ялинки" за даними Держстата і за даними, які ми дістали з електронних реєстрів, майже повністю збіглися? Тому що Держстат свою ялинку вів так само на підставі електронних реєстрів. Як тільки хтось помирає або народжується – Держстат відображає це в своїй ялинці. Незрозуміло, навіщо підносити, як "сенсацію" те, що було чорним по білому написано нами ж в описі методології. Хто стоїть за поширенням цієї "сенсації"? Хто оплатив перші публікації у ЗМІ і рекламу в соцмережах? У мене є дві версії. Одна з версій полягає в тому, що фейк розганяють люди, чию схему на сотні мільйонів гривень ми нещодавно викрили. Зараз готуємо матеріали до ДБР. Протягом тижня опублікую цю інформацію",- зазначив Дубілет.

 

Як повідомляла УМ, 28 листопада міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет повідомив, що Кабмін вирішив провести ще 2019 року так званий електронний перепис населення за допомогою даних мобільних операторів та соціологічних досліджень.

 

Всеукраїнський перепис населення планували провести в період з 10 листопада по 23 грудня 2020 року.

 

У січні 2020-го результати оцінки чисельності наявного населення України, яку провів уряд, показали, показали, що нині в країні мешкають 37,289 млн громадян.