Піаністка з України отримала найпрестижнішу музичну нагороду «Греммі»

28.01.2020
Піаністка з України отримала найпрестижнішу музичну нагороду «Греммі»

У ніч iз понеділка на вівторок за київським часом у Лос-Анджелесі пройшла 62-га щорічна церемонія вручення найвищих музичних нагород «Греммі».
 
 
Зворушливим відкриттям вечора стало виконання ведучою церемонії, Алішею Кіз, пісні на честь загиблого в аварії гелікоптера славетного американського баскетболіста Кобі Брайанта.
 
 
Однак у світі з’явилася нова молода королева світової популярної музики: переможницею у шести номінаціях (зокрема — у п’яти головних) визнано 18-річну американську співачку Біллі Айліш.
 
 
До того ж, дебютантку конкурсу. Біллі перемогла у номінаціях «Альбом року» та «Кращий поп-альбом» (нагородили дівчину за її дебютну платівку When We All Fall Asleep, Where Do We Go? («Коли ми всі заснемо, то куди ми попрямуємо?»), а також «Пісня року» (за сінгл Bad Guy — «Поганий хлопець»), «Запис року» та «Кращий новий виконавець». 
 
Престижну музичну відзнаку також отримали американський репер Lil Nas X та виконавець музики кантрі Біллі Рей Сайрус за їх спільний кліп до пісні Old Town Road («Дорога старого міста»). А колишня перша леді США Мішель Обама здобула «Греммі» в номінації «Кращий альбом розмовного жанру» за видані на аудіоносіях мемуари під назвою «Становлення».
 
На церемонії був також український акцент. Піаністка Надія Шпаченко здобула «Греммі» в номінації «Найкраща класична збірка» за альбом The Poetry of Places («Поезія місць»).
 
До платівки увійшли її сольні твори, записані спільно з піаністом Філармонії Лос-Анджелеса Джоеном Пірсом Мартіном i перкусіоністами колективу Los Angeles Percussion Quartet Ніком Террі и Корі Хіллс.
 
На сьогодні, на жаль, Надію Шпаченко можна назвати українською піаністкою лише умовно. Вона народилась у Харкові, з п’яти років почала освоювати фортепіано, а вже в 13 років здобула визнаня як виконавиця та композитор, виступала з симфонічним оркестром Харківської філармонії. Але 1991 року разом iз матір’ю виїхала спочатку до Ізраїлю, а далі — до США.
 
Отримала звання доктора музичних мистецтв і магістра в університеті Південної Каліфорнії, який закінчила на «відмінно». Серед її педагогів — Джон Перрі в Лос-Анджелесі, Віктор Розенбаум у Бостоні, Віктор Дерев’янко в Ізраїлі, Серафима Шварц в Україні, повідомляє сайт Національного симфонічного оркестру України. На сьогодні Шпаченко є професором музики в Каліфорнійському політехнічному університеті в місті Помона. 
 
Принагідно — прикмета на везіння: і в тріумфаторки цьогорічної церемонії Біллі Айліш, і в серйозної професорки класичної музики Надії Шпаченко волосся вифарбуване у яскраво зелений колір. Як бачимо, останнім часом зеленим таланить не лише в Україні.