У Болгарії затримали підозрюваного в нападі на Катю Гандзюк Олексія Москаленка (Левіна)

28.01.2020
Резонансний напад 31 липня 2018 року на херсонську активістку Катерину Гандзюк, що призвів згодом до її загибелі, вже дещо призабувся через потік новин, які бомбардують і ошелешують нас щоденно.
 
І ось ця справа знову на порядку денному — цими днями на території Болгарії затримали Олексія Москаленка (Левіна), якого розшукували за підозрою у причетності до нападу на Гандзюк.
В офісі генпрокурора України повідомили, що затримання проведено працівниками правоохоронних органів Болгарії разом із представниками наших Генпрокуратури та СБУ.
 
Голова вітчизняної Служби безпеки Іван Баканов заявив: затримання — підтвердження того, що повне розслідування справи Катерини Гандзюк і покарання всіх виконавців, організаторів та замовників є вкрай важливим.
 
«Суспільство чекає від нас результатів, і ми цілеспрямовано рухаємось до того, аби поставити в цій справі фінальну крапку», — зазначив посадовець.
 
Нагадаємо, що Катерину Гандзюк зловмисники облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні — опіками було уражено 40% тіла: після перенесення кількох операцій 33-річна Катерина померла 4 листопада 2018 року.
 
За підозрою у причетності до її вбивства після активного збурення активістів по всій країні затримали п’ятеро людей, а вже 12 листопада стало відомо про арешт Ігоря Павловського — колишнього помічника нардепа Миколи Паламарчука.
 
У лютому 2019-го Генпрокуратура оголосила голові Херсонської облради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Катерини Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але той вийшов під заставу в майже 2,5 млн гривень. Невдовзі Мангеру змінили підозру — на «замовлення завдання тілесних ушкоджень».
 
У червні минулого року п’ятеро безпосередніх виконавців нападу були засуджені на строки від 3 до 6,5 року позбавлення волі, але ні замовники вбивства, ні посередники досі не засуджені й не покарані.
 
У Херсоні 20 січня уже цього року під час спецоперації з метою припинення діяльності злочинної організації у Херсонській області та з метою відшукати додаткові докази у кримінальному прова-
дженні за фактом нападу на активістку Катерину Гандзюк було проведено понад 30 обшуків та оголошено підозру дев’яти особам. (Павловського під час цієї спецоперації вдруге затримують).
 
Наступного дня Печерський суд столиці обрав запобіжний захід для Павловського у вигляді взяття під варту до 4 березня 2020 року. А ось адвокати голови Херсонської ОДА Владислава Мангера заявили, що звернулися до Європейського суду з прав людини щодо грубого порушення його прав.
 
Додамо, що після загибелі Катерини Гандзюк Українська школа політичних студій у 2018-му заснувала щорічну стипендію за громадянську позицію імені загиблої активістки, яка була координаторкою Центру політичних студій та аналітики в Херсонській області, а також депутаткою Херсонської облради V скликання та Херсонської міської ради VI скликання, в.о. керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради.