Кабмін планує залучити 26 млн євро допомоги ЄС для проведення земельної реформи

14:56, 24.01.2020
Кабмін планує залучити 26 млн євро допомоги ЄС для проведення земельної реформи

Кабінет міністрів України планує залучити 26 млн євро допомоги Європейського союзу для проведення земельної реформи, зокрема, для покращення прозорого управління сільськогосподарськими ресурсами.

 

Про це повідомляє у Telegram Прем’єр-міністр України Олексія Гончарука.

 

"Уряд планує залучити 26 млн євро допомоги ЄС для покращення прозорого управління с/г ресурсами та проведення земельної реформи. Схвалили проект Угоди про фінансування заходу "Підтримка ЄС для розвитку сільського господарства та малих фермерських господарств в Україні", - написав Гончарук.

 

За його словами, у разі підписання Угоди планується допомога Україні за такими напрямками, як інституційна та секторальна реформа в сільському господарстві та сільській місцевості, підтримка малих фермерських господарств та підтримка земельної реформи.

 

Нагадаємо, перший заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук заявив, що законопроект про відкриття ринку сільськогосподарських земель в Україні розглянуть у ВРУ під час третьої сесії дев’ятого скликання.

 

Як повідомляла УМ, Володимир Зеленський заявив, що винесе питання продажу сільськогосподарської землі іноземцям на всеукраїнський референдум.

 

13 листопада парламент попередньо підтримав закон про ринок землі. Згідно з законопроєктом, ринок землі пропонують відкрити з 1 жовтня 2020 року. У проєкті встановили правило, за яким до 1 січня 2024 року не допускається купівля землі юрособами, бенефіціарними власниками яких є іноземці та особи без громадянства.

 

Нагадаємо, що відповідно до останніх опитувань групи «Рейтинг», 73% українців виступають проти скасування мораторію на продаж землі, водночас 70% підтримують надання фермерам права продавати та дарувати свої земельні паї, але виключно українцям та українським компаніям.

 

Зеленський вирішив провести референдум про продаж землі іноземцям.
 
 

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов представляв проєкт закону "Слуги народу" про скасування мораторію на продаж сільгоспземлі №2178-10 під крики "Ганьба!" і в оточенні противників такого закону.

 

Президент України Володимир Зеленський вранці 13 листопада збирав фракцію "Слуги народу" через питання ринку землі.

 

Зранку мітингувальники під Верховну Раду принесли труп свині у труні і похоронні вінки.

 

«Європейська Солідарність» запропонувала розробити новий законопроєкт про землю.

 

13 Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за закон про продаж землі.