Білорусь планує 30% нафти закуповувати через Україну — Лукашенко

16:03, 21.01.2020
Білорусь планує 30% нафти закуповувати через Україну — Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко на нараді з питань підвищення ефективності реалізації нафтопродуктів на експорт заявив, що Білорусь планує 30% нафти закуповувати через Україну.
 

Про це повідомляє держагентство БелТА.

 

«Зараз у повному обсязі альтернативи немає поставкам російської нафти. Але, як ми домовлялися, диверсифікуватися нам потрібно. Треба йти до того, що 30-40% ми купуватимемо нафти в Російській Федерації. Відсотків 30 ми маємо з Балтики завозити і відсотків 30 через Україну - перевірений уже шлях. Можливо, Казахстан зможе поставити нам нафту, якщо Росія погодиться з цим. Дивно: наш союзник не дає згоди на поставку нафти від нашого іншого союзника», - сказав Лукашенко.


Він також констатував, що економічні умови, в яких доводиться працювати Білорусі, ускладнюються.

 

«Через запровадження Російською Федерацією податкового маневру неминуче знижуються доходи республіканського бюджету, погіршується ефективність роботи наших нафтопереробних заводів. НПЗ зіткнулися з проблемою фінансування поточної діяльності й, що немаловажно, своїх інвестиційних програм, спрямованих на розвиток виробництва», - заявив Лукашенко.

 

Як повідомляла УМ, з 1 січня Російська Федерація припинила експорт нафти на білоруські нафтопереробні заводи. Москва і Мінськ не могли домовитися щодо ціни на нафту.

 

Білорусь призупинила експорт нафтопродуктів російської нафти в країну.

 

При цьому в "Белнефтехим" зазначили, що мова йде про тимчасове призупинення експорту нафтопродуктів, назвавши як причину припинення поставок російської нафти, нафтопереробні заводи Білорусі.

 

Тоді уряд і нафтопереробні заводи почали пошуки альтернативних маршрутів поставок, у тому числі з України, Польщі, країн Балтії, Казахстану й Азербайджану.