Ексдепутат Микитась намагався вилетіти з України, його зняли з рейсу в Лондон

13:00, 20.01.2020
Ексдепутат Микитась намагався вилетіти з України, його зняли з рейсу в Лондон

Максим Микитась

Колишнього народного депутата Максима Микитася, підозрюваного в заволодінні майном Нацгвардії на більш ніж 81 мільйон гривень, 20 січня зняли з рейсу, коли він намагався вилетіти з України.

 

Цю інформацію підтвердив кореспонденту Укрінформу речник ДПСУ Андрій Демченко.

 

"Дійсно така подія мала місце сьогодні в аеропорту Бориспіль", - сказав він.

 

Інші деталі Демченко не розголошував, бо зауважив, що це є компетенцією інших правоохоронних органів. Куди мав вилетіти колишній народний депутат, Демченко також не повідомив.

 

У коментарі Укрінформу обізнаний співрозмовник у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі розповів, що Максим Микитась не має дозволу на перетин кордону.

 

“Микитась станом на 20 січня не має дозволу покидати територію України”, - сказав він.

 

Раніше колишній народний депутат Сергій Лещенко у своєму Telegram-каналі повідомив, що Микитася 20 січня зняли з рейсу при спробі вильоту за кордон.

 

"При спробі вильоту з України зняли з рейсу народного депутата 8 скликання Максима Микитася", - написав він.

 

Джерела УП у правоохоронних органах підтвердили цю інформацію. За словами співрозмовника, дозвіл Микитасю на виліт з України дав заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького Максим Грищук, але згодом скасував його.

 

За словами джерела УП, Микитась скаржився на здоров’я і просив дати дозвіл на виліт на лікування в Лондон.

 

Як повідомляла УМ, відповідно до рішення суду про запобіжний захід, підозрюваний Микитась вийшов під заставу. Водночас він мав прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за кожною вимогою; не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває без дозволу детектива, прокурора чи суду; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи.

 

А такрож здати на зберігання до відповідних органів паспорт (паспорти) для виїзду за кордон і носити електронний засіб контролю. 

 

Максима Микитася підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 мільйон гривень.

 

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС, пізніше реорганізоване в Нацгвардію, та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс.

 

В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

 

У 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва, біля станції метро "Червоний хутір".

 

4 жовтня 2019 року Вищий антикорсуд обрав Микитасю запобіжний захід у вигляді застави в сумі 5,5 мільйона гривень.

 

22 жовтня 2019 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду арештувала Микитася до 14 листопада і збільшила заставу як альтернативу з 5,5 до 80 мільйонів гривень.

 

25 жотвня 2019 року за Микитася внесли заставу.

 

25 грудня 2019 року Микитасю продовжили запобіжний захід до 14 лютого 2020 року.