Офіс обмудсмана: У київському СІЗО можливі масові заворушення

14:18, 18.01.2020
Офіс обмудсмана: У київському СІЗО можливі масові заворушення

У київському слідчому ізоляторі виявлено низку суттєвих порушень вимог законодавства у сфері поводження із засудженими та особами, узятими під варту, серед в’язнів наявні конфлікти, що можуть призвести до тяжких наслідків, зокрема масових заворушень.

 

Про це повідомила пресслужба уповноваженого ВР з прав людини з посиланням на результати моніторингового візиту до СІЗО представників секретаріату омбудсмена  із представниками громадської організації "Український центр запобігання катувань".

 

Під час візиту члени моніторингової групи ознайомилися з умовами утримання в’язнів, документацією та провели вибіркове опитування осіб, які в ній тримаються. 

 

"Більшість камер установи не забезпечені належним штучним освітленням, мають надмірну заґратованість вікон, стіни в деяких камерах вологі та вкриті грибком. Зазначені приміщення не обладнано бачками з питною кип’яченою водою та припливно-витяжною вентиляцією. Через відсутність вентиляції та куріння у камерах ув’язнені позбавлені можливості дихати свіжим повітрям. Більшість камер підлягають проведенню поточного ремонту",- сказано в тексті.

 

В окремих камерах слідчого ізолятору досі відсутні шибки та не працює система опалення, через що в’язням доводиться закривати вікна ковдрами та спати у верхньому одязі. 

 

Також виявлено факти, коли в’язні не були забезпечені спальним місцем, у зв’язку із чим вони змушені спати по черзі, або на підлозі камери, що є грубим порушенням при розміщенні осіб у слідчому ізоляторі, заявили в офісі омбудсмана.

 

При цьому було виявлено камери у новому корпусі, які перебувають у зразково-показовому стані та не використовуються. Встановлено також, що у СІЗО не вирішено питання із забезпеченням речовим майном.

 

"Незважаючи на те, що особам, взятим під варту, надаються безплатно постільні речі та інші види матеріально-побутового забезпечення, в установі продовжують "рекомендувати" їх родичам передавати до установи власні подушки, ковдри та простирадла. При цьому на складі зберігається достатня кількість необхідного майна, яке не видається", - зазначено в повідомленні.

 

Під час моніторингового візиту встановлено порушення права ув’язнених на охорону здоров’я та медичну допомогу.

 

Зокрема, засуджені та ув’язнені, які прибувають до слідчого ізолятора, не проходять санітарну обробку, через що медичні працівники не контролюють стан їхнього здоров’я під час утримання в установі. Крім того, в’язні які направляються з різних областей України для розгляду справ в судах міста Києва та проведення судово-психіатричної експертизи, утримуються у київському СІЗО без первинного медичного огляду, а стан їхнього здоров’я під час утримання в установі не контролюється.

 

 "Через недостатнє фінансування на проведення ремонтних робіт рентгенологічний кабінет, який розташований в збірному відділенні, утримується вкрай незадовільному санітарно-технічному стані: стіни вражені пліснявою, вода відсутня, каналізаційна мережа фактично не функціонує. Обладнання застаріле, рентгенологічний та флюорографічний апарат не працює. Під час візиту було виявлено 20 в’язнів, які перебували в контакті з хворими на туберкульоз та яким протягом тривалого часу не було проведено дослідження, що свідчить про неналежне надання медичної допомоги та недотримання вимог інфекційного контролю за туберкульозом",- сказано в тексті

 
 
 
 
 
 
 
                                                             УСІ ФОТО - ПРЕССЛУЖБА ОМБУДСМАНА 

Як повідомляла УМ, під час придушення спроби бунту в Олексіївській колонії №25 (Харків) постраждали 22 людини.

 

8 січня адміністрація Державної кримінально-виконавчої служби повідомила, що засуджені готували протиправні дії "за допомогою криміналітету з волі, а також окремих, пов’язаних з криміналітетом, так званих громадських та правозахисних організацій".

 

У колонії провели обшук, і через чинення фізичного опору персоналу та невиконання законних його вимог, перешкоджання проведенню обшуку та прояви буйства до окремих засуджених застосували фізичну силу та кайданки. Під час обшуку у засуджених вилучили ряд заборонених предметів, у т.ч. три мобільні телефони.

 

У колонії з 8 січня введено режим особливих умов.

 

Денісова повідомила, що засудженого у «бунтівній» колонії Харкова катували