Українська енергосистема стане частиною європейської за 3 роки – Гончарук

10:05, 31.12.2019
Українська енергосистема стане частиною європейської за 3 роки – Гончарук

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив про те, що у 2023 році українська енергосистема має стати частиною європейської енергосистеми.

 

Про це сказав прем'єр в ефірі програми "Сьогодні".

 

"Необхідні документи вже підписані, просто треба над цим працювати. Ми сподіваємося, що у 2023 році це об'єднання мереж, української та європейської, вже станеться. Це дасть нам можливість, в тому числі і нашій атомній генерації, навіть експортувати електроенергію, і на цьому заробляти…Для того, щоб приєднатися до європейської мережі, нам доведеться відрізуватися від російської і білоруської. Ми від цього нікуди не дінемося, і це історичне рішення вже прийнято. Тобто, до цього ми вже поступово до цього йдемо",- сказав Гончарук.

 

Гончарук нагадав, що українська енергосистема довгий час була поєднана з російською, з білоруською та молдавською.

 

За словами прем’єра, проблема експорту з Білорусі значно перебільшена, бо "там не такі великі обсяги".

 

Нагадаємо, 18 вересня 2019 року Верховна Рада схвалила правку народного депутата Андрія Геруса до закону України "Про ринок електроенергії", дозволивши купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не є членами Європейського енергетичного співтовариства.

 

4 грудня Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт №2233, який, серед іншого, забороняє імпорт електроенергії із Росії за двосторонніми договорами.

 

12 грудня Верховна Рада відхилила проєкт постанови про скасування ухваленого законопроєкту №2233-П "Про внесення змін до закону "Про ринок електричної енергії", який забороняє імпорт за двосторонніми договорами електричної енергії з Росії.