Росія перекрила Керченську протоку для суден на чотири доби

15:59, 21.12.2019
Росія перекрила Керченську протоку для суден на чотири доби

Мінтранс РФ перекрив рух Керченською протокою від сьогодні на чотири доби.
 

Про це у Facebook повідомляє голова спостережної Ради Майдану закордонних справ Андрій Клименко.

 

“20.12.2019 Мінтранс РФ ось просто взяв і фактично перекрив рух Керченською протокою на чотири доби - з 21 по 24.12.19. Чому? Тому, що 23-го сам президент РФ поїде на паровозі через міст, а 24-го поїде перший потяг”, - повідомив Клименко.

 

Він також наводить інформацію одного з російських ЗМІ, яке з посиланням на Мінтранс РФ закликає судновласників та операторів водного транспорту утриматись від виходу суден в акваторію моста через Керченську протоку з найближчої суботи до середи наступного тижня начебто через технічні роботи на об'єкті.


Нагадаємо, час штучного утримання росіянами в Керченській протоці суден, що прямують до/з портів Бердянська та Маріуполя в листопаді зріс в кілька разів, у порівнянні з жовтнем 2019 року.

 

Як повідомляла УМ, 20 лстопада українські катери "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" зайшли в Очаків.

 

Командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко заявив що, росіяни познімали із захоплених українських суден навіть унітази.

 

Росія заявляє, що віддавала кораблі цілими.

 

25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.

 

Троє хлопців були поранені: Андрій Артеменко, Василь Сорока та Андрій Ейдер.

 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.
 
13 квітня рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.
 
17 квітня суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим морякам.
 
Водночас Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН зі звільнення українських моряків.
 
Міжнародний трибунал ООН з морського права наказав Росії звільнити 24 захоплених моряків та повернути три кораблі.

Нагадаємо,  7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

Після цього, президент України Володимир Зеленський сказав, що домовленості з Володимиром Путіним щодо першого етапу завершення війни на Донбасі виконані.

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.