Італійський суд використовував фейкові сюжети росЗМІ у справі Марківа - NYT

16:46, 18.12.2019
Італійський суд використовував фейкові сюжети росЗМІ у справі Марківа - NYT

Італійський суд використовував фейкові матеріали російських ЗМІ у справі українського військового Віталія Марківа, якого засудили до 24 років позбавлення волі.

 

Про це повідомляє The New York Times.

 

Як зазначалося, велика частина доказів, що Марків координував артилерійський удар, в результаті якого загинув італійський військовий фотограф на Донбасі, була отримана з його електронних пристроїв.

 

Проте пізніше виявилося, що серед доказів, представлених італійською прокуратурою, були повідомлення з публікацій, які є джерелами російської пропаганди.

 

"Включення двох відеороликів від Russia Today, а також матеріали на сепаратистському сайті "Російська весна", поставило питання про те, якою мірою фейкові новини, проникаючи в західні засоби масової інформації та вибори, тепер проникають в західні країни та їхні суди", - йдеться в повідомленні.

 

Італійські прокурори у свою чергу заявили, що не вважають матеріали Russia Today вирішальними у вироку, а суду присяжних не дозволяється обговорювати те, що переконало їх у винності Марківа.

 

"Але включення в суд пропаганди і дезинформації, незалежно від її переконливості, викликало тривогу в експертів і деяких політиків", - йдеться в матеріалі видання.

 

Також наголошується, що в грудні ліберальна партія "Велика Європа" стверджувала, що судовий процес був зіпсований "чутками і забобонами", і просила Європейський союз направити спостерігачів на апеляційний процес,, який, як очікується, почнеться навесні.

 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Марків міститься в міланській виправної колонії "Опера", де відбувають покарання особи, які скоїли особливо тяжкі злочини.

 

До захисту Марківа, крім двох італійських адвокатів, приєднався український адвокат Олександр Чебаненко.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Група італійських журналістів планує зняти документальний фільм про справу несправедливо засудженого бійця Нацгвардії Віталія Марківа.

 

Як повідомляла УМ, суд в Італії засудив нацгвардійця Марківа до максимальних 24 років ув'язнення. Його звинувачують в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська, хоча реальних доказів цьому немає, а всі документи, надані захистом Марківа і МВС України, засвідчують невинність нацгвардійця.

 
Раніше адвокат ув’язненого в Італії українця Віталія Марківа закликав українську владу та медіа розгорнути серйозну інформаційну кампанію і поширювати правду про процес як в Україні, так і за кордоном.