Сьогодні День Андрія Первозванного

10:13, 13.12.2019
Сьогодні День Андрія Первозванного

День Андрія Первозванного відзначають 13 грудня в Україні. У цей день, за народною традицією, незаміжні дівчата ворожили на своїх суджених.

 

Андрій Первозванний - один із Христових апостолів. За пізнішими переказами Андрій був апостолом в Константинополі, де він висвятив першого єпископа Стахія.

 

В Україні це свято називають також Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволяли бешкетувати, а дівчата цієї ночі ворожили на свою долю.

 

Традиційним андріївським ворожінням було ворожіння на балабушках. Балабушки - маленькі хлібці із білого борошна, які пекли, збираючись гуртом у хаті. Кожна дівчина ліпила свій хлібець, позначаючи його яскравою ниткою. Воду на балабушки не можна було носити інакше, як ротом від самої криниці. Коли балабушки виймали з печі, їх клали на рушник і давали охолонути, а потім впускали у хату голодного собаку. Чию балабушку він з'їсть першою - та дівчина раніше за всіх вийде заміж.

 

У вечiр на Андрія дівчата ходили попiд вiкнами сусідів "слуха­ти". Все, що б не почули у сусідів, інтерпретували на свій лад. Наприклад, якщо чули, що мати кричить на дитину: "Сядь!", то значить сидіти їй в дівках ще принаймні рік.

 

Щоби дізнатися ім'я свого судженого, ввечері треба було вийти на вулицю і запитати ім'я першого зустрічного перехожого. Вірили, що таке ж ім'я неодмінно матиме майбутній чоловік.

 

Під подушки дівчата клали гребінець зі словами "Суджений мій, ряджений, прийди мене чесати". Як вважалося, після цього суджений мав з'явитися уві сні.