В Антарктиці розбився чилійський літак iз 38 особами на борту

11.12.2019
Транспортний літак Військово-повітряних сил Чилі C-130 «Геркулес» (Hercules) зазнав аварії, йдеться в повідомленні чилійських ВПС у «Твіттері» у вівторок, 10 грудня.
 
 
Чилійські військові ведуть пошуки літака та людей, які могли вижити. Згодом чилійська влада підтвердила, що літак «розбився».
 
 
На борту повітряної машини перебували 17 членів екіпажу і 21 пасажир. Літак вилетів 9 грудня о 16:55 за місцевим часом (21:55 за київським) з міста Пунта-Аренас на півдні Чилі на антарктичну базу імені президента Едуардо Фрея Монтлави.
 
Екіпаж перестав виходити на зв’язок через годину після початку польоту, а через шість годин після старту машина зникла з радарів. У ВПС Чилі зазначають, що до того літак не подавав жодних сигналів біди. 
 
Контакт iз ним втратили, коли судно було над Протокою Дрейка — між південним кінцем Південної Америки та Південними Шетландськими островами, що біля узбережжя Антарктиди. Тож, iмовірно, літак сідав на воду. Протока Дрейка відома своїми суворими погодними умовами, однак чилійські військові кажуть, що на момент польоту погода була нормальною. Припускають, що в транспортника могло закінчитися пальне й він змушений був здійснити термінову посадку.
 
Чилійська влада не втрачає надії знайти когось живим. Пошуки ведуться на ділянці радіусом 96 км навколо точки, де втратили контакт iз «Геркулесом». Задіяно авіацію, військовий флот, а також чотири приватні судна, які там перебували на момент катастрофи. 
 
Персонал, який летів до Антарктиди, мав оглянути трубопровід, який постачає паливо на базу. На станції ведуться метеорологічні дослідження і дослідження іоносфери. Її персонал складається з представників Військово-морських сил Чилі.
 
До речі, влітку 2018 року чилійці на такому ж «Геркулесі» допомагали екстрено еваку­йовувати хворого українського біолога зі станції «Академік Вернадський».
 
Тоді українця доправили на базу «Фрей» на острові Кінг-Джордж i звідти літаком військово-повітряних сил у складних умовах доставили до Пунта-Аренас, тобто фактично за тим самим маршрутом, яким прямував зниклий зараз «Геркулес». Та операція дозволила врятувати українського полярника від серйозних медичних ускладнень.