У комюніке «нормандського саміту» йдеться про розведення та обмін полонених

00:51, 10.12.2019
У комюніке «нормандського саміту» йдеться про розведення та обмін полонених

У комюніке за результатами «нормандського саміту» йдеться, що сторони досягли домовленості про обмін полоненими у форматі "всіх на всіх".

 

Такий обмін, йдеться в документі, має відбутися вже цього року - до 31 грудня.

 

Окрім того, сторонам вдалося домовитися про часткове розведення сил на Донбасі. Сторони узгодили три нові ділянки розведення: які саме - не уточнюється.

 

Розведення сил на нових ділянках має відбутися до кінця березня.

 

Також Україна та Росія зобов'язалися добитися режиму припинення вогню на Донбасі до кінця 2019 року. 

 

"Сторони беруть на себе зобов'язання до повного та всебічного впровадження режиму припинення вогню, посиленого впровадженням усіх необхідних заходів підтримки припинення вогню, до кінця 2019 року", - йдеться у документі.

 

"Вони підтримуватимуть розробку та реалізацію оновленого плану розмінування на основі рішення Тристоронньої контактної групи з питань розмінування від 3 березня 2016 року", - зазначається там.

 

Також сторони домовилися провести наступний саміт у нормандському форматі через чотири місяці.

 

Під час пресконференції за підсумками "нормандського саміту" Володимир Зеленський назвав червоні лінії, які він не порушить на посаді президента. Зокрема він наголосив на неможливості федералізації України та неможливості вирішення війни на Донбасі через поступки територіями.

 

"Я хочу окреслити ряд принципів, які я, як президент України ніколи не порушу та з якими не погодиться український народ. Це неможливість федералізації — Україна унітарна держава, це незмінна стаття Конституції та непорушний принцип існування держави", — сказав президент.

 

Також Зеленський наголосив на неможливості впливати на вектор руху та розвитку України.

 

"Україна незалежна, самостійна, демократична держава, вектор розвитку, якої обиратиме виключно народ України", — підкреслив український президент.

 

Володимир Путін, коментуючи результати перемовин, заявив, що залишився ними задоволений, адже в багатьох питаннях було досягнуто прогресу: "Процес рухається в правильному напрямку".

 

Путін також сказав, зокрема, що у питанні вирішення конфлікту на Донбасі "є потепління" і заявив про необхідність прямих переговорів між Києвом та представниками так званих "ЛНР" і "ДНР".

 

"Дуже важливо, щоб сторони конфлікту вели прямий діалог. Жоден конфлікт у світі не вирішувався без прямого діалогу", - сказав Путін.

 

Як повідомляла УМ, на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» президенти України та Росії Володимир Зеленський та Володимир Путін не домовилися про проведення виборів на окупованому Донбасі та виведення звідти російських військ.

 

Зеленський пропонував провести вибори через півтори доби після виведення іноземних військ з Донбасу, але Путін на це не погодився.

 

Також Україна та Росія не досягли домовленості про новий контракт на транзит та постачання газу за підсумками переговорів президентів.