Пекельний коледж: пожежа в Одесі забрала щонайменше 12 життів

10.12.2019
Щонайменше для півсотні людей фатальні й дуже серйозні наслідки мала пожежа в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу минулого тижня, зокрема забрала життя 12 осіб, ще четверо, станом на 9 грудня, значаться як зниклі безвісти.
 
Нагадаємо, вогонь палахкотів на величезній площі у 4 тисячі квадратних метрів. За однією з версій, причиною загоряння могла стати стара проводка. За неофіційною інформацією, її не змінювали понад півстоліття.
 
Після вранішньої трагедії в Одесі 4 грудня, коли відомо було ще лише про 8 смертей, указом президента було оголошено загальноукраїнську жалобу в неділю, 8 грудня. Цього дня пам’ять про загиблих у пожежі хвилиною мовчання вшанували в усіх містах країни. 
 
Одеса недільного дня прощалася з викладачкою згорілого коледжу, 43-річною Ганною Бортюк, яка померла, рятуючи життя дітей. Свідки бачили, як вона — дружина співробітника ДСНС — тричі поверталася на місце пожежі, рятуючи студентів. 
 
Не втрачала до останнього надію Олена Трофимчук — мати 16-річного студента. Ввечері 6 грудня вона писала у соціальній мережі: «Третю добу перебуваю навпроти будівлі коледжу, де продовжують розбирати завали. Велике прохання не висловлювати ніяких неперевірених припущень на адресу мого сина Кирила Трофимчука. Як тільки що-небудь стане відомо, я повідомлю вам про це особисто. Поки про Кирила новин немає. Це продовжує вселяти віру та надію. Мій хлопчик дуже сильний... я в нього вірю. Просто потрібно ще трошки потерпіти. Зовсім трошки...» На жаль, сподівання матері не справдилися. Трохи згодом вона констатувала: «Тіло Кирила — на ДНК-експертизі...»
 
Розслідування моторошної пожежі в Одесі, у будівлі по вулиці Троїцька, 25, узяла під свій контроль Генеральна прокуратура України. Як повідомив заступник начальника обласної поліції Сергій Шайхет, уже допитано понад 150 осіб, призначено більше двох десятків судових експертиз, у ході подальшого розслідування підозрюваних може стати більше.
 
Останню перевірку згорілого коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу в Одесі, за словами офіційних осіб, проводили п’ять років тому.
 
Від служби відсторонено начальника Головного управління ДСНС України в Одеській області Віктора Федорчака, а також його заступника Михайла Вовка, звільнено директора обласного департаменту освіти та науки Олександра Лончака.
 
У зв’язку зі страшною пожежею в Одесі уряд України має намір провести перевірку систем протипожежної безпеки всіх дитячих садків, шкіл, вишів i лікарень України до 10 січня 2020 року.