Медведєв: транзит газу через Україну можливий тільки за «нульовим варіантом»

14:07, 07.12.2019
Медведєв: транзит газу через Україну можливий тільки за «нульовим варіантом»

Прем'єр РФ Дмитро Медведєв заявив, що транзит газу через Україну можливий тільки за "нульовим варіантом", а рішення має бути вигідним для обох сторін, передає Інтерфакс-Україна.

 

"Неможливо щось нав'язати. Неможливо сказати, що у вас [у Росії] з наступного року транзитний тариф зріс у п'ять разів. (...) Ну не буде тоді нічого. Неможливо домовитися щодо газу і водночас сказати: знаєте що, ви нам ще заплатите гроші за всякими судовими рішеннями", - сказав Медведєв.

 

"Тому, хочуть вони цього чи ні, очевидно, що в цьому випадку необхідно дійти до якогось нульового варіанта. Подобається цей вислів чи ні, але це має бути взаємовигідне рішення для двох сторін", - вважає прем'єр РФ.

 

Медведєв негативно відповів на запитання, чи може заява Києва про те, що Україні не потрібні прямі постачання газу з Росії, тому що країна отримує все по реверсу, стати приводом для відмови від транзиту газу через Україну.

 

"Це неможливо з іншої причини. Все-таки ми повинні думати про європейських споживачів. Та власне і про наших українських колег теж повинні думати", - зазначив він.

 

Говорячи про постачання газу по реверсу, Медведєв наголосив: "Ми розуміємо, що це наш, російський газ, але отримує його Україна набагато дорожче, ніж могла б отримувати".

 

"Ми про це говорили українським колегам у різних форматах. Ця ціна може бути нижчою. Але для цього потрібно домовлятися", - підсумував російський прем'єр.

 

Нагадаємо, що 26 листопада виповнилося чотири роки з моменту, коли Україна імпортувала останні обсяги російського газу.