У Казахстані художник вийшов до посольства України «просити вибачення за слова Токаєва»

14:39, 06.12.2019
У Казахстані художник вийшов до посольства України «просити вибачення за слова Токаєва»

Художник з Казахстану Асхат Ахмедьяров вийшов до будівлі посольства України в Нур-Султані з плакатом з написом українською мовою: «Вибачте за нього» і малюнком із зображенням голови, імовірно, віслюка.


Журналістам Ахмедьяров сказав, що прийшов просити вибачення у народу України за нещодавні слова президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва про Крим, повідомляє Укрінформ з посиланням на Радіо Азаттик.

 

Ахмедьярову не дозволили розгорнути плакат під стінами посольства. Практично відразу його схопили співробітники спеціалізованої служби охорони, які вирвали з його рук плакат. Представники посольства, які вийшли, попросили присутніх біля посольства відійти від входу. Вони відмовилися коментувати подію.

 

 

Патруль, що прибув, не став затримувати Ахмедьярова. Він поїхав на власному авто. Плакат йому не повернули. Поліція з заявами не виступила.

 

Як зазначає видання, напис на плакаті Ахмедьярова, найімовірніше, є відсиланням до заяви глави меджлісу кримсько-татарського народу Рефата Чубарова, який, коментуючи слова Токаєва про те, що «анексія - це надто важке слово стосовно Криму», вжив кримсько- татарське прислів'я «Dedelerımız söyler edı: eşekten at olmaz ...» («Наші діди говорили: віслюк не стане конем...»).

 

Тим часом користувачі соціальних мереж запустили флешмоб після висловлювань президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва про анексію Криму.

 

У Instagram і Twitter публікують фото плакату з головою осла, з яким напередодні вийшов на пікет у Нур-Султані казахстанський художник Асхат Ахмедьяров, щоб попросити вибачення у народу України.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Сегодня мне не дали провести одиночный пикет перед посольством Украины. Вот этот плакат сорвали у меня с рук полицаи. Надпись на украинском выражает моё (наше)не удобство за президента Токаева, и переводится:"Извините за него". Выходит что президент от имени народа КЗ может в интервью немецкому изданию не признать анексии Крыма путинской Россией, это возмутительно! Я своим действом попытался отрицать это мнение, и прошу прощение за него у украинского народа (на плакате Токаев ассоциируется мной с серым ослом)

A post shared by Асхат Ахмедьяров (@askhatakhmediyarov) on

 

Як повідомляла УМ, раніше Токаєв заявив, що не називає те, що сталося з Кримом анексією.

 

"Те, що сталося, те сталося. Анексія - це занадто важке слово стосовно Криму... Від початку ми вірили в мудрість, порядність російського керівництва", - сказав президент Казахстану.

 

Згодом Київ оголосив демарш Казахстану.