58% українців заради миру на Донбасі готові йти на компроміси

13:41, 06.12.2019
58% українців заради миру на Донбасі готові йти на компроміси

58,8% українців вважають, що заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі.


Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології та центру "Демініціативи".

 

“58,5% вважають що заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі. Ця позиція – “йти на компроміси, але не на всі” переважає в усіх регіонах: Західному (57%), Центральному (53%), Південному (60%), Східному (67%). На будь-які компроміси більш схильні йти громадяни у Південному (24%) та Східному (18%) регіонах і значно менше – у Центральному (10%) та Західному (13%) регіонах”, - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що на Заході (29%) та в Центрі (20%) порівняно більше тих, хто думають, що мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили – коли одна зі сторін переможе.

 

На будь-які компроміси найбільше готові йти виборці “Опозиційної платформи – За життя” (близько 33%), менше – виборці “Слуги народу” (близько 14%), найменше – “Європейської солідарності” (лише близько 5%).

 

Також громадяни України вважають неприйнятними більшість компромісів, на яких наполягає Росія, з посиланням на Мінські домовленості.

 

“Найменш прийнятними є проведення виборів на умовах бойовиків (неприйнятно для 66% та лише для 16% - прийнятно). Амністія всіх учасників бойових дій проти українських військ (63% проти 19%) та формування силових органів ОРДЛО лише із місцевих представників (56% проти 21%) Більшою готовністю йти на ті чи інші компроміси вирізняються Південь та Схід – 41% та 53,5%, відповідно, вважають прийнятним закріплення в Конституції “особливого статусу” ОРДЛО”, - йдеться у повідомленні.