Німеччина висилає двох дипломатів РФ через небажання Кремля сприяти розслідуванню замовного вбивства

06.12.2019
Німеччина висилає двох дипломатів РФ через небажання Кремля сприяти розслідуванню замовного вбивства

Вислати російських дипломатів з країни — до такої форми протесту в Європі вдаються дедалі частіше. (Фото з сайта zik.ua.)

МЗС Німеччини повідомило, що двох працівників російського посольства в Берліні визнано небажаними особами.

 

Їм надано тиждень, щоб залишити країну. Це реакція на відсутність відповіді влади РФ на прохання надати допомогу у слідстві щодо вбивства у Берліні громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі.

 

Німецькі медіа стверджують, що дуже ймовірно, що в убивстві, яке сталося 23 серпня, замішана кремлівська влада. Німецькі слідчі вважають, що вбивство Хангошвілі було замовним, а за ним стоять високопосадові представники Росії чи Чечні або російські спецслужби.

Соколов, він же Красіков 

Убивцею виявився росіянин, який був затриманий після скоєння злочину і відтоді перебуває за ґратами, відмовляючись від свідчень. Німецькі свідчі не розкривають його прізвище, називаючи лише за ініціалами: «В. С.» та «В. К.».
 
Але російські незалежні журналісти та міжнародна журналістська слідча група «Білінгкет», які раніше разом встановили персоналії осіб, що вчинили замах на життя колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в англійському місті Солсбері, встановили, що вбивцею Хангошвілі є російський професійний кілер Вадим Красіков (В. К.). 
 
Цей кримінальний злочинець прибув до Німеччини з Франції з французькою візою і за виданим у Росії закордонним паспортом на прізвище Вадима Андрійовича Соколова (В. К. — за версією німецьких слідчих). Народжений у Казахстані 1965 року, Красіков пізніше переїхав до Росії.
 
Здійснив, імовірно, не одне вбивство. Але його розшукали і спіймали російські правоохоронні органи за конкретний злочин — замовне вбивство кабардино-балкарського бізнесмена.
 
Злочинець розстріляв жертву з пістолета з глушником, проїжджаючи повз неї на велосипеді. Після арешту прізвище Красікова зникло з російських кримінальних картотек на два роки, впродовж яких, ймовірно, він був завербований як кілер Головного розвідувального управління Росії. Вбивство Хангошвілі в Берліні відбулося за абсолютно подібним сценарієм — один постріл у спину з велосипеда, і один контрольний — у голову. 
 
Кілер на велосипеді Вадим Красіков.
 
Жертва вбивства — колишній чеченський польовий командир часів другої чеченської війни Зелімхан Хангошвілі. На нього було кілька замахів у Росії, тому він разом із дружиною та чотирма дітьми втік до Німеччини, де все ж не уникнув помсти російської розвідки. 
 
Убивство в Берліні однозначно порівнюють iз замахом на Скрипалів в Англії. Але висловлюють сумнів, що Німеччина таким же рішучим чином відреагує на терористичний акт на своїй території, як Велика Британія на замах на Скрипалів.
 
Лондон є вільним від легальних і нелегальних економічних зв’язків iз Москвою, а Берлін у них погруз (чого вартий лише «Північний потік-2»), тому його реакція на російський теракт на німецькій землі буде більш млявою.
 
Хоча американське ділове видання «Волл-Стріт Джорнел» повідомило 4 грудня, що Берлін розглядає можливість запровадження проти Росії «дипломатичних чи інших» санкцій за вбивство Хангошвілі. 
 
Імовірно, канцлерка Ангела Меркель обговорить убивство в Берліні з російським президентом Володимиром Путіним у рамках нормандської зустрічі в Парижі найближчого понеділка, 9 грудня. Обговорить російський тероризм у Німеччині, а чи дійде справа до обговорення російського тероризму в Україні? 

У Франції діяв табір найманих убивць ГРУ Росії

Те, що російський кілер потрапив до Берліна не напряму, а за французькою візою з Франції, також невипадково. У четвер, 5 грудня, французька газета «Монд» повідомила, що в районі Верхня Савойя, на кордоні Франції та Швейцарії, існував базовий табір шпигунів російського ГРУ, який спеціалізувався на вбивствах на замовлення Кремля.
 
За даними видання, щонайменше 15 офіцерів російської військової розвідки (ГРУ) неодноразово приїздили на цю базу з Лондона, Іспанії чи Швейцарії.
 
Табір в Альпах був ідеальним місцем для такого підрозділу, оскільки Доломітові Альпи малонаселені, але поруч — кілька аеродромів для туристів, що є чудовим прикриттям для «туристичних візитів» iз Росії. 
 
Американська газета «Нью-Йорк Таймс» ще в жовтні повідомила, що цей таємний підрозділ ГРУ має кодовий номер 29155 і спеціалізується на вбивствах та інших терористичних операціях за кордоном.
 
Його керівником є генерал Андрій Авер’янов, учасник війни в Афганістані, що має звання Героя Росії. Багато співробітників підрозділу також пройшли війни в Афганістані, Чечні та на сході України. Штаб-квартира відділу розташована в приміщенні 161-го навчального центру ГРУ в районі Ізмайлово на сході Москви.