Епіфаній розповів, від яких помісних церков можна очікувати визнання ПЦУ

12:02, 05.12.2019
Епіфаній розповів, від яких помісних церков можна очікувати визнання ПЦУ

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів, що на черзі ще декілька помісних православних церков, які визнають ПЦУ. Зокрема, він згадав про співслужіння з архієреями церкви Чеських земель і Словаччини, Кіпрської православної церкви, а також болгарським архієреєм.

 

Про це він розповів в інтерв’ю ВВС Україна.

 

"На черзі ще декілька помісних православних церков, які визнають ПЦУ. Але я зараз не хотів би полегшувати роботу сусідам, які нам протистоять. Нещодавно архієрей церкви Чеських земель і Словаччини брав участь у співслужінні з нами в Києві. Також з нашою делегацією на чолі з архієпископом Євстратієм співслужив архієрей з Кіпрської православної церкви. Також болгарський архієрей, перебуваючи на канонічній території Елладської православної церкви, очолював богослужіння, на якому поминалося ім'я предстоятеля ПЦУ. Поступово відбувається таке гібридне визнання, але це початок остаточного визнання з боку тих церков, які зараз певною мірою вагаються", - розповів Епіфаній.

 

Він також зазначив, що в майбутньому помісні православні церкви однозначно приймуть позитивне рішення щодо визнання нашого автокефального статусу.

 

"Я думаю, що у майбутньому і Єрусалимський патріарх долучиться до цього процесу. І інші помісні церкви визнають - Румунська, Кіпрська, Болгарська і Грузинська церква. Бо в Грузинській церкві є теж позитивний рух, більшість архієреїв там підтримують визнання, але на все потрібен час", - додав Митрополит.

 

Як повідомляла УМ, 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися в єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. 5 січня 2019 року у Стамбулі підписали Томос про автокефалію Української церкви — і 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

 

12 жовтня під час засідання Священного синоду Елладської (Грецької) церкви було визнано самостійність Православної церкви України.

 

Елладська церква внесла у диптих ім‘я предстоятеля Православної церкви України. Таким чином, визнання ПЦУ Грецькою церквою відбулося.

 

Автокефальна православна церква Польщі звернулась до патріарха Константинопольського Варфоломія із заявою про невизнання Православної церкви України.

 

8 листопада Головний Секретаріат Патріархії Олександрії і всієї Африки поширив офіційне повідомлення про визнання автокефалії ПЦУ.