Конгрес США схвалив резолюцію проти повернення Росії в G7

10:14, 04.12.2019
Конгрес США схвалив резолюцію проти повернення Росії в G7

Палата представників Конгресу США схвалила резолюцію із закликом не повертати Росію в G7, допоки вона не почне поважати територіальну цілісність своїх сусідів. Документ підтримали 339 конгресменів, проти нього виступив 71, не голосували ще 20.

 

Такі дані опубліковано на сайті Офісу секретаря Палати представників, повідомляє LB.

 

В оприлюдненій Конгресом резолюції засуджено порушення суверенітету України з боку РФ, окупацію Криму та дестабілізацію на сході України.

 

"Не схвалюємо включення Російської Федерації в майбутні саміти Групи семи, допоки вона не буде поважати територіальну цілісність своїх сусідів і не буде дотримуватися стандартів демократичних суспільств", - йдеться в документі.

 

У резолюції зазначено, що окупація Криму та частини Донбасу є прямим порушенням засадничих принципів міжнародного права, а також Статуту Організації Об'єднаних Націй, Гельсінського заключного акта та Будапештського меморандуму 1994 року.

 

Підкреслено, що Палата представників знову заявляє про свою незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також засуджує агресивні дії Росії в Україні.

 

Крім того, засуджено "напади Кремля на демократичні суспільства в усьому світі, в тому числі в Сполучених Штатах та інших країнах "Великої сімки".

 

"Закликаємо всіх лідерів "Великої сімки" виступити проти реадмісії Росії, допоки вона не припинить окупацію всієї суверенної території України, включно з Кримом, і не припинить нападів на демократії в усьому світі; а також не схвалюємо включення Росії в майбутні саміти Великої Сімки, допоки вона не буде поважати територіальну цілісність своїх сусідів і дотримуватися стандартів демократичних суспільств", - йдеться у фінальній частині резолюції.

 

Нагадаємо, Група семи (G7) - об'єднання економічно розвинених країн, до якого входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія. У форматі "Сімки" організація існувала в 1976-1997 роках. Після приєднання Росії об'єднання отримало назву "Група восьми" (G8).

 

Росія була виключена зі складу G8 2014 року після анексії українського Криму. У червні 2018 року голова Білого дому висловлювався за повернення РФ у цей міжнародний клуб, але пропозиція не знайшла підтримки інших його членів.