Чубаров закликав Зеленського підняти питання Криму на «нормандській зустрічі»

11:52, 01.12.2019
Чубаров закликав Зеленського підняти питання Криму на «нормандській зустрічі»

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав президента України Володимира Зеленського підняти тему Криму на нормандському саміті в Парижі.

 

Про це він написав у Facebook.

 

"Мене дуже турбує те, що останніми тижнями президент України Володимир Зеленський припинив публічно говорити про свій намір порушити тему деокупації Криму під час зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі", - зазначив Чубаров.

 

Глава Меджлісу закликав Зеленського наполягати на "повному відновленні територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Автономну Республіку Крим, місто Севастополь та прилеглі акваторії Чорного і Азовського морів".

 

Чубаров переконаний, що  Зеленський повинен чітко сказати: "Крим і Донбас повертаються разом".

 

"Я знаю, що якщо під час саміту президентом України публічно і на весь світ не буде оголошена позиція України щодо тимчасово окупованого Криму, це може стати початком територіальної дезінтеграції України", - написав Чубаров.

 

Як повідомляла УМ, зустріч в нормандському форматі запланована на 9 грудня в Парижі..

 

Раніше міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна, Франція і Німеччина дійшли згоди щодо дати зустрічі в Нормадському форматі, але Росія гальмує процес.
 
Нагадаємо, раніше в Кремлі заявляли, що підготовка до саміту "нормандської четвірки" "неможлива" через нові підходи і запити однієї зі сторін". При цьому 3 листопада Пєсков заявив, що Путін зацікавлений у проведенні зустрічі з лідерами ФРН, Франції та України у "нормандському форматі" за умови термінової необхідності.
 
Крім того, Кремль назвав "нормандську" зустріч до кінця року "передчасною".
 
Росія блокувала зустріч лідерів країн "нормандської четвірки", за результатами якої сторони можуть підписати документи, важливі для досягнення миру на Донбасі. Українська сторона виконала всі висунуті умови для зустрічі глав країн "Нормандського формату".