Ексголову правління VAB Банку Мальцева оголосили в розшук

16:46, 29.11.2019
Ексголову правління VAB Банку Мальцева оголосили в розшук

Колишнього голову правління VAB Банку Дениса Мальцева та ексголову наглядової ради Наталію Василюк оголошено в національни розшук за запитом Національного антикорупційного бюро України.

 

Інформацію про оголошення в розшук розміщено на сайті Міністерства внутрішніх справ. 

 

Так, зазначається, що Мальцев та Василюк зникли з поля зору правоохоронних органів 21 листопада 2019 року. Їх звинувачують за ч. 5 ст. 191 (привласнення та розтрата майна в особливо великих розмірах) та ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі) ККУ.

 

Як повідомляла УМ, кінцевого власника VAB банку Олега Бахматюка оголосили у розшук. 

 

Сам Бахматюк стверджував, що знаходиться за кордоном у справах і готовий спілкуватися з правоохоронними органами через адвоката або по відеозв'язку.

 

“Це чергова маніпуляція. Наші міжнародні адвокати здивовані такою позицією. Є адвокати, є мої права як громадянина України. Ми готові спілкуватися зі слідчими, надавати документи. Хочемо розуміння процесу і конструктивного діалогу”, - сказав Бахматюк.

 

 

Нагадаємо, колишній власник двох банків "Фінансова ініціатива" та "VAB Банк" Олег Бахматюк винен державі 29,3 мільярда гривень.

 

У жовтні 2014 року Нацбанку виділив ВіЕйБі Банку, який належить власнику аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. В листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

 

Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком у жовтні 2014 року 1,2 млрд грн ПАТ "ВіЕйБі банк" як стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

 

11 листопад увечері НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка.  

 

Члени правління Національного банку України готові виступити поручителями для колишніх працівників НБУ.

 

Екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва каже, що затримання НАБУ голови правління Райффайзен Банку Олександра Писарука  є посиленням терору з боку влади.