Дозвіл Данії на будівництво «Північного потоку-2» оскаржили

12:51, 29.11.2019
Дозвіл Данії на будівництво «Північного потоку-2» оскаржили

Рішення Данського енергетичного агентства надати дозвіл на будівництво «Північного потоку-2» у данських водах, оскаржили.


Про це повідомила представниця Данського енергетичного агентства Еллен Евіг Йогенсен у відповідь на запит російських журналістів, пише Громадське.

 

«Одна скарга щодо проєкту «Північний потік-2» була подана у межах термінів для подачі апеляції», — повідомила Йогенсен.

 

Зазначимо, що термін подачі скарги на рішення надати дозвіл прокладати труби Північного потоку-2 сплив 27 листопада. Раніше у ЗМІ повідомляли, що жодної скарги щодо Північного потоку-2 не надходило.

 

У Данському енергетичному агентстві напередодні зазначали, що в середньому скарги на рішення розглядають протягом 17 місяців. При цьому, подача скарги не зобов'яже Газпром припинити будувати «Північний потік-2».

 

Як повідомляла УМ, Данія дозволила побудувати «Північний потік-2» у своїх водах.

 

При цьому в Копенгагені наполягли на найбільш короткому маршруті, довжина якого становить 147 кілометрів. 
 
 
Це рішення Данії прибрало останню перепону на шляху російського газопроводу до Європи в обхід України.
 
 
До цього часу Данія залишалася останньою країною, яка не видавала «Газпрому» дозвіл на будівництво газопроводу. Раніше погодились Німеччина, Фінляндія і Швеція.
 
«Північний потік-2» дозволить поставляти газ із Росії напряму до Німеччини. Його прокладають Балтійським морем. Довжина газопроводу — понад 1,2 тисячі кілометрів. 
 
Вартість будівництва морської ділянки «Північного потоку-2» оцінюють приблизно у 9 мільярдів євро. Проєкт вважається дуже вигідним для його учасників — «Газпрому» та низки європейських енергетичних компаній.
 
За деякими оцінками, він має повністю окупитися менш як за 10 років. Очікується, що «Північний потік-2» можуть ввести в експлуатацію вже до кінця цього року.
 
Запуск «Північного потоку-2» планували провести наприкінці цього року, адже будівельники проклали вже 87% газогону. Терміни зривались через відсутність дозволу данської влади. Тепер, коли він отриманий, на завершення робіт піде приблизно півтора місяця. 
 
Україна давно виступає проти будівництва «Північного потоку-2», адже він напряму вдарить по її доходах від транзиту російського газу до Європи.
 
Приміром, минулого року Росія експортувала до Європи трохи більше 200 млрд кубометрів газу, 86 млрд кубів — саме через Україну. Завдяки цьому «Нафтогаз» отримав близько 2,6 млрд доларів, а це більш як 2% ВВП України.
 
Хоча введення «Північного потоку-2» теоретично може дозволити Росії відмовитися від транзиту газу через Україну, Європа все ж виступає проти такого кроку. Вона, зокрема, наполягає на укладенні нового українсько-російського договору про транзит.
 
Чинний добігає кінця наприкінці 2019 року, новий досі не підписано. Голова правління НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв, коментуючи рішення Данії, сказав, що цей крок не став для України несподіванкою.
 
Київ виступає проти «Північного потоку-2» не лише з економічних, а й політичних причин. Цей проєкт загрожуватиме національній та оборонній безпеці не лише України, а й європейських країн.