«Євросолідарність» просить СБУ розслідувати заяву Оржеля про прямі поставки газу з Росією

13:54, 28.11.2019
«Євросолідарність»  просить СБУ розслідувати заяву Оржеля про прямі поставки газу з Росією

Партія "Європейська Солідарність" звернулася в СБУ із заявою про вчинення кримінального правопорушення міністром енергетики та захисту навколишнього середовища Олексієм Оржелем після його заяв про відновлення прямих закупівель газу в Росії.

 

Відповідну заяву опубліковано на сайті "ЄС".

 

На думку депутатів, відновлення прямих закупівель газу в Росії є серйозною загрозою національній безпеці України, а заява Оржеля може містити елементи державної зради, "коли Україну свідомо роблять залежною від країни-агресора".

 

У "ЄС" нагадали, що Україна не закуповує газ у Росії вже чотири роки, а компанія "Газпром" є в списку санкцій.

 

"Відповідно до ст. 1 і 5 Закону України «Про санкції» від 14 серпня 2014 року санкції застосовуються до юридичних осіб - резидентів України, винятково якщо вони причетні до здійснення терористичної діяльності. У зв'язку з цим РНБО України доручив Службі безпеки України завершити перевірку причетності до терористичної діяльності юридичних осіб, перелік яких наведено в додатку 1 Постанови Верховної Ради України від 4 жовтня 2018 року", - нагадали в "ЄС".

 

"Саме в гонитві за газовою знижкою в 2010 році Україна погодилася на ганебні "харківські угоди" і пролонгувала перебування російського флоту в Криму. Це закінчилося анексією Кримського півострова і війною на Донбасі. Залежність від російського газу - це загроза самій незалежності України. Це зрада української армії і воїнів, які щодня захищають наш суверенітет і територіальну цілісність. Тепер Україну вирішили здати енергетично й економічно", - вважають у партії.

 

На думку депутатів, так званий "дешевий газ" - це механізм російського політичного тиску, руйнування системи національної безпеки, загроза втрати суверенітету. А також джерело колосальної корупції.

 

Партія "ЄС" вимагає від СБУ прийняти заяву і впродовж 24 годин внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань; почати розслідування кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України. Також надати документ, що підтверджує прийняття цієї заяви і її реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, а після закінчення попереднього розслідування матеріали справи направити до суду.

 

Раніше міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що Кабінет міністрів може розробити механізм, згідно з яким потенційні знижки на газ "Газпрому" при ймовірних прямих поставках в Україну з 2020 року будуть "вилучатися" та направлятися на реалізацію соціально важливих заходів.