В Іспанії затримали українця через референдум в Каталонії

16:52, 24.11.2019
В Іспанії затримали українця через референдум в Каталонії

В Іспанії в жовтні минулого року затримали громадянина РФ і українця в рамках розслідування передбачуваного втручання Росії в каталонську політику під час референдуму 2017 року.

 

Про це повідомляє ВВС з посиланням на кілька авторитетних іспанських видань.

 

Уточнюється, що чоловіки їхали в напрямку кордону із Францією на "Мерседесі", зареєстрованому в Білорусі.

 

При затриманні в портфелі одного з них знайшли гранату М-75 російського виробництва "в ідеальному стані".

 

Суд в Жироні відправив затриманих під арешт. Крім звинувачень в зберіганні зброї, Національний суд Іспанії також розслідує їх можливу причетність до шпигунства на користь РФ.

 

Газета El Pais з посиланням на три джерела передавала, що правоохоронці почали розслідування можливих спроб російських спецслужб вплинути на ситуацію в Каталонії. Слідство зосереджено на "елітному військовому підрозділі 29155", які розвідслужби декількох країн пов'язують зі спробами дестабілізувати Європу.

 

"У зв'язку із появою в місцевій пресі інформації про затримання в провінції Жирона росіянина, хотіли б повідомити, що ні в Посольство, ні в Генконсульство відповідних повідомлень з боку компетентних органів Іспанії в установленому порядку не надходило", – вже відреагували представники російського посольства.

 

За даними іспанської влади, різні групи, які діяли в інтересах Росії, використовували соціальні мережі та різні портали для пропаганди незалежності Каталонії перед референдумом.