Напередодні Дня Гідності і Свободи у Тернополі відкрили Музей національно-визвольної боротьби краю

22.11.2019
Напередодні Дня Гідності і Свободи в обласному центрі відкрила двері для відвідувачів унікальна установа — Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини.
 
А почалася відповідна робота рік тому, коли на сесії облради було прийнято рішення про створення  комунальної установи, яка б об’єднала всі найвизначніші об’єкти краю, пов’язані з національно-визвольною боротьбою, яких є чимало, але їх інфраструктура  потребує вдосконалення та розвитку.
 
На сьогодні база для такої структури вже є, а в Тернополі відтепер з’явився її «центральний філіал», мета якого — гідне вшанування пам’яті про героїв України всіх часів, від вояків УПА — до бійців війни проти російської агресії, яка триває.
 
Центральна виставка нового музею, проєкт якої розроблявся фахівцями Українського інституту національної пам’яті,  називається «Люди свободи», і присвячена вона видатним громадським діячам різного часу, які закладали основи незалежності України. В
 
ідразу привернули увагу відвідувачів експозиції» «Українські військові формування XX—ХХІ століття: однострої, відзнаки і зброя» та «Російсько-українська війна: «Нас розсудить залізо і кров». А також — філателістична виставка на тему визвольної боротьби українського народу.
 
Справжніми цінностями закладу є  величезна бібліотека про діяльність Організації українських націоналістів, передана українською діаспорою з Лондона, та архів Тернопільського окружного проводу ОУН, з яким лише розпочали свою дослідницьку роботу науковці.