НАТО визнав космос однією зі сфер своєї діяльності

22.11.2019
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ повідомив, що на зустрічі міністрів країн-членів альянсу в Брюсселі космос визнано оперативною сферою військової діяльності, повідомляє «Радіо «Свобода».
 
 
Але додав, що НАТО не має наміру розміщувати в космосі зброю, а його підхід до космічного простору повністю відповідатиме міжнародному праву. 
 
 
«Пишаюся історичним рішенням НАТО про визнання космосу оперативною сферою поряд iз повітрям, сушею, морем і кіберпростором. Космос є частиною нашого повсякденного життя. Це також важливо для стримування і захисту Північноатлантичного союзу — від навігації до розвідки і виявлення ракет», — прокоментував рішення Столтенберґ. Досі сферою військової діяльності були суша, повітря і море, пізніше туди додали кіберпростір. Космос став п’ятою сферою діяльності. 
 
На засіданні в Брюсселі глави МЗС Альянсу також обговорили роль НАТО у боротьбі з тероризмом та здійснили перегляд дій на зміцнення безпеки в Чорному морі.
 
На зустрічі також обговорювали координацію підходу НАТО до трьох стратегічних питань: відносин із Росією, зростання глобального значення Китаю та контролю озброєнь. Зустріч міністрів закордонних справ НАТО відбулася перед самітом глав країн Альянсу, запланованим на 3-4 грудня в Лондоні. 
 
Нагадаємо, що в серпні цього року американський президент Дональд Трамп також офіційно заявив про створення космічних сил США для нейтралізації загроз у космосі. 13 липня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що у структурі французьких військово-повітряних сил буде створено космічне командування. Макрон повідомив, що схвалив космічну доктрину, яку йому запропонувала міністерка оборони Франції Флоренс Парлі.
 
Французький президент назвав створення космічних військ питанням національної безпеки держави. Він зазначив, що таке командування потрібне, щоб забезпечити розвиток і зміцнення космічних можливостей Франції, зокрема для захисту французьких супутників.
 
Створення цього року космічних сил Франції, США та НАТО є дещо запізнілою реакцією на вже існуючі Космічні війська Збройних сил Російської Федерації, які були сформовані відповідно до указу президента Російської Федерації від 24 березня 2001 року.