У ПЦУ засудили рішення російського суду знести храм у Євпаторії

14:47, 20.11.2019

Священний Синод закликав президента, Кабінет міністрів та правоохоронців дати оцінку діям російської влади у Криму. 

 

Причиною стало рішення російського суду, котрим дозволили знести єдиний храм ПЦУ в Євпаторії.

 

Про це йдеться в заяві Священного Синоду Української Православної Церкви.

 

14 листопада 2019 р. Арбітражний суд Центрального округу Калуги (Російська Федерація) відхилив касаційну скаргу представників Кримської єпархії Православної Церкви України, якою оскаржувалося рішення російського окупаційного «Міністерства майнових і земельних відносин» в Криму про «розірвання договору оренди» на приміщення кафедрального собору святих Володимира і Ольги в м. Сімферополі (АР Крим).

 

"У зв‘язку з чим очікується знищення єдиного храму Православної Церкви України у Сімферополі та центру Кримської єпархії ПЦУ, доступ до якого раніше вже був унеможливлений через дії окупаційної влади", -  йдеться в заяві.

 

Раніше Комітет ООН з прав людини у зв’язку з отриманою скаргою від православних українських віруючих м. Сімферополя в якості тимчасового заходу двічі зобов‘язував Росію не виселяти Кримську єпархію Православної Церкви України з кафедрального собору Володимира і Ольги в Сімферополі. Однак російська влада ігнорує зобов‘язання.

 

Також, завили в  ПЦУ, окупаційна російська «адміністрація міста Євпаторія» звернулася в «суд» з метою зобов‘язати Управління Кримської єпархії УПЦ (ПЦУ) знести «власними силами» храм на честь Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина» релігійної громади ПЦУ в м. Євпаторія (АР Крим).

 

"Ці прояви агресивного ставлення окупаційної російської влади у Криму є продовженням політики порушення права на свободу совісті, яку вона систематично здійснює з початку окупації та анексії півострова та від якої страждають не лише громади й вірні Православної Церкви України, але й інші релігійні спільноти, зокрема протестантів та мусульман", - наголошено в заяві.

 

"Намагання російської влади остаточно закрити доступ до кафедрального собору святих Володимира і Ольги у Сімферополі та фактично знищити його як освячений православний храм, а також зобов‘язати громаду і єпархію знищити храм на честь Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина» у Євпаторії є важким гріхом святотатства і блюзнірства, який волає до Неба про помсту. Також ці дії є грубим порушенням міжнародних зобов‘язань Російської Федерації у сфері забезпечення прав людини", - підкреслили в ПЦУ.

 

ПЦУ, просить міжнародну спільноту, демократичні країни та міжнародні організації, зокрема ООН та ОБСЄ, вжити невідкладних заходів з метою спонукати Російську Федерацію негайно припинити грубе порушення права на свободу совісті в окупованій АР Крим.

 

"Окремо наголошуємо на необхідності терміново і невідкладно ухвалити рішення Кабінету міністрів України щодо розв‘язання питання власності на приміщення собору і єпархіального управління в м. Сімферополі. Цей крок продемонструє юридичну і моральну підтримку українській громаді Криму з боку нашої держави і дасть можливість більш ефективно захистити її права на міжнародному рівні", - йдеться в заяві.