У Барселоні розпочався суд над главою каталонського уряду Жоакімом Торрою

20.11.2019
У Барселоні розпочався суд над главою каталонського уряду Жоакімом Торрою

Жоакім Торра із сепаратистською жовтою стрічкою на засіданні уряду Каталонії.

У Барселоні в понеділок, 18 листопада, розпочався суд над главою каталонського уряду Жоакімом (Кімом) Торрою.

 

Його обвинувачують у непокорі, оскільки він не прибрав iз фасадів та інтер’єрів урядових будівель символіку прихильників незалежності регіону — жовті стрічки та банер із закликом звільнити ув’язнених лідерів руху за незалежність, повідомляє «Німецька хвиля».

Каталонії загрожують позачергові вибори

Виборча комісія Іспанії у березні вимагала від каталонського уряду зняти цю символіку перед парламентськими виборами, що відбулися наприкінці квітня. Таким чином мав бути збережений політичний нейтралітет інституцій. Однак Торра двічі проігнорував цю вимогу, вважаючи її неправомірною.
 
Обвинувачення вимагає заборонити Торрі обіймати виборні посади впродовж 20 місяців, а також оштрафувати на 30 тисяч євро. Якщо суд прийме таке рішення, то Каталонії загрожують позачергові вибори.
 
Торра визнав, що не виконав розпорядження виборчої комісії. «Я не дотримувався (розпоря­дження. — Ред.) або, іншими словами, я не підкорився», — сказав він у суді, виступаючи каталонською мовою. Він додав, що органи з проведення виборів не мають «компетенції» наказувати зняти символіку, оскільки вони «не вищі за ієрархією», ніж глава уряду Каталонії, цитує агенція «Франс пресс».
 
Нагадаємо, в другій половині жовтня Каталонією прокотилася хвиля масових акцій протесту проти винесення судом вироків про тривале ув’язнення для колишніх каталонських урядовців та лідерів руху за незалежність регіону. Дев’ятеро з 12 обвинувачених були засуджені Верховним судом Іспанії до позбавлення волі на строки від дев’яти до 13 років. Їх визнано винними в організації забороненого Мадридом референдуму за відокремлення Каталонії від Іспанії, який відбувся у жовтні 2017 року.
 
Паралельно в Іспанії розслідують можливе втручання Росії у події в Каталонії у жовтні 2017 року, коли влада регіону оголосила про його незалежність, порушивши, на думку центральної влади у Мадриді, закон.

І тут «російський» слід

Представники Росії, за версією іспанського слідства, підтримували контакти з каталонськими політиками-сепаратистами напередодні незаконного проголошення незалежності Каталонії у жовтні 2017 року. Про це повідомила днями зазвичай добре проінформована іспанська газета «Ель Періодіко» (El Periоdico). Вона посилається на джерела у Слідчому суді №1 Барселони, суддю Хоакіна Агірре, Національну поліцію та Громадянську гвардію (жандармерію).
 
Саме вони вивчають ймовірний «російський слід» у подіях дворічної давнини у Каталонії. У публікації газети одного з росіян, прізвище якого не вказують, називають «емісаром Путіна». З ним нібито вів перемовини відомий каталонський політик Віктор Таррадельянс, який наразі перебуває під слідством. Зу­стрічався з «емісаром», як пише «Ель Періодіко», і тодішній керівник Каталонії Карлес Пучдемон, який нині ховається від правосуддя за межами Іспанії.
 
За версією слідства, Пучдемон отримав через сервіс WhatsApp 25 жовтня 2017 року, тобто за два дні до проголошення незалежності, повідомлення від перемовника, який підтримував контакти з росіянами. «Ми спілкуємося з цими людьми. Перед тим, як вдаватися до будь-яких кроків, необхідно переговорити відеозв’язком з ПУ», — було зазначено у повідомлені. Слідство вважає, що йдеться про Володимира Путіна.
 
Проте у повідомленні, яке надiслав Пучдемону Таррадельянс 26 жовтня, якийсь росіянин уже відкрито називається «емісаром Путіна». І Пучдемон призначає йому зустріч у своїй офіційній резиденції Канонжес, що розташована поруч iз палацом регіонального уряду — Палау-де-Женералітат.
 
Зміст перемовин не наводять, обґрунтовуючи це таємницею слідства, яке ще триває.
Професор політології Мадридського університету Фернандо Гутьєррес в інтерв’ю «Німецькій хвилі» висловив думку, що від Москви каталонські сепаратисти хотіли, найімовірніше, лише «політичної підтримки своїх планів».
 
Аналогічну підтримку вони прагнули отримати від Китаю, хоча в Пекіна просили також кредит у 11 мільярдів євро — для центрального банку майбутньої незалежної Каталонії. 
 
Але, додав політолог, жодною допомогою ззовні сепаратисти скористатися не змогли — занадто швидкою була реакція центрального уряду Іспанії. Незалежність Каталонії одразу ж була скасована, регіон на деякий час позбавили автономії, уряд і парламент розпустили, головних натхненників проголошення незалежності заарештували, хоча декому з них удалося втекти за кордон.
 
Телефон зі згаданими повідомленнями було вилучено поліцією під час обшуку в громадській організації сепаратистів «Катмон», якою керував Таррадельянс. Там же було знайдено рукописну чернетку ще одного документа. Йдеться про запрошення на церемонію проголошення незалежності лідера ЛДПР Жириновського.
 
«Дорогий Володимире Вольфовичу! — йдеться в ньому. — Нам відома ваша тверда позиція щодо захисту демократичних прав, тому ми запрошуємо вас на засідання парламенту, на якому буде проголошена незалежна каталонська республіка». За даними «Ель Періодіко», слідство не виключає, що саме лідер ЛДПР Володимир Жириновський міг бути посередником між каталонськими сепаратистами та президентом Росії.
 
Відомо, що перемовини Таррадельянса із росіянами велися тривалий час. Зокрема, у вересні 2017 року він перебував у Москві. Газета також вказує, що нинішній «російський слід» було знайдено випадково — під час розслідування корупційних схем в уряді Каталонії, до яких був причетний Таррадельянс.
 
У зв’язку з оприлюдненою інформацією професор Гутьєррес нагадав, що «втручання росіян у каталонські події розслідується не вперше». У 2017 році це питання навіть порушувалося в іспанському парламенті. Тоді з’ясувалося, що з території Росії підтримувалися сайти сепаратистів. Тоді ж, нагадує експерт, було встановлено, що популяризацією сепаратизму в соціальних мережах займалися російські «боти».
 
Слідом за розміщеними в соцмережах закликами підтримати каталонську незалежність йшли десятки тисяч ретвітів і безліч уподобань, відправлених ботами. Тоді Москва категорично заперечила будь-яку причетність до подій у Каталонії. А винуватцями вищезазначених дій в інтернеті назвала невідомих хакерів.