В Одесі, Миколаєві та Херсоні відкриють представництва Українського інституту національної пам’яті

20.11.2019
В Одесі, Миколаєві та Херсоні відкриють представництва Українського інституту національної пам’яті

Не було б до сьогодні таких катерин у південних містах України — не було б і війни на Донбасі. Тому час покласти край такому «пануванню» символів російського імперського минулого. (Фото з сайта wikipedia.org.)

В Одесі на 29 листопада заплановано презентацію південного офісу Українського інституту національної пам’яті (УІНП).
 
 
Нині науковий консультант, а донедавна очільник УІНП, ведучий циклу історичних передач «ІстФакт» Володимир В’ятрович заявив, що саме південь України, а це перш за все Одеса та Миколаїв, повинні піддатися деколонізації, яка дозволить очистити Україну від імперської спадщини. 
 
 
У рамках деколонізації заплановано знесення пам’ятників, а також перейменування як окремих вулиць, так і населених пунктів, що топонімами вкорінюють у головах людей епоху нібито добровільного, а насправді примусового приєднання цих українських територій до складу Російської імперії.
 
Відзначимо, що на півдні України існує багато пам’ятників «російської слави»: Олександру Суворову, Катерині Другій, Георгію Потьомкіну та іншим діячам часів Російської імперії. Усі вони дуже тісно пов’язані з історією захоплення і зросійщення причорноморських міст, які — за пропагандистськими догматами — виникли тільки за російських царя-цариці. 
 
У своїй діяльності південний офіс УІНП обіцяє, цитуємо, «говорити вголос правду про історію України, висвітлювати факти геноциду, нагадувати про те, що історія не прощає невивчених уроків».
— Ми стали свідками того, як історію використовувала Росія, щоб мобілізувати своїх прихильників для протистояння Україні. Йдеться про Новоросію, історію Російської імперії, — підкреслив Володимир В’ятрович. — Це велика проблема, коли місцеві органи влади у багатьох населених пунктах України повертають топоніми часів Російської імперії. Законодавчо цей процес ніяк не відрегульований, тому потрібен ще й закон про деколонізацію.
 
За словами ексголови Українського інституту національної пам’яті, залишки російського імперського минулого є певними маркерами, які дозволили говорити про якийсь єдиний простір, єдиний народ та одну країну, яку б варто було відновити.
 
Володимир В’ятрович констатує, що поки в Україні немає законодавства, яке дозволяє очистити Україну від імперської спадщини, але повідомив, що проєкт Інститут національної пам’яті планував підготувати у 2019 році.
 
Державний бюджет України на наступний, 2020, рік передбачає виділення Інституту національної пам’яті 130 мільйонів гривень, що на 25 мільйонів більше, ніж було у 2019 році. Саме за рахунок отримання додаткових коштів Інститут отримає можливість відкрити регіональні представництва у Харкові, Дніпрі, Вінниці, Одесі та Львові.