Бабіш обговорив з Гончаруком виплату Чехії «Ямбурзького боргу»

14:11, 19.11.2019
Бабіш обговорив з Гончаруком виплату Чехії «Ямбурзького боргу»

Прем'єр-міністр Чеської Республіки Андрей Бабіш обговорив з українським колегою ситуацію з поверненням Україною так званого Ямбурзького боргу і повідомив про зрушення у цьому питанні.


Про це Бабіш заявив на спільному брифінгу з прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком, повдомляє журналіст УМ.

 

"Ми високо цінуємо зусилля щодо реформування різних галузей в Україні, зокрема правової системи, оскільки верховенство права є обов'язковою умовою і для розвитку підприємницького середовища. Ми також говорили про так званий Ямбурзький борг. Насправді ситуація просувається, і наразі перебуває на шляху до вирішення", - сказав Бабіш.

 

Він додав, що Чехія хотіла б інтенсивніше розвивати співробітництво з Україною, і поінформував, що сьогодні вранці члени чеської делегації обговорили дуже конкретні пропозиції щодо співпраці.

 

Бабіш також високо оцінив відновлення засідань Українсько-чеської міжурядової змішаної комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва.

 

Так званий Ямбурзький борг – це частина боргів СРСР за участь Чехії у побудові ділянки магістрального газопроводу Ямбург-Західний кордон, що проходив територією України.

 

У червні 1997 року Україна і Чехія підписали угоду про погашення боргу, який був вирахуваний ще в радянських карбованцях. Спочатку борг планувалося виплатити природним газом – 187,5 мільйонів кубометрів газу. Але ціни на газ в той час піднялися і Україна борг не виплатила, намагаючись переукласти угоду.

 

На 2011 рік, за оцінками чеської сторони, борг складав 200–220 мільйонів доларів за оцінками України –79,8 мільйона доларів. Україна борг ще не виплатила.