Зеленський незаконно виділив держохорону Богданові, - ЗМІ

10:13, 19.11.2019
Зеленський незаконно виділив держохорону Богданові, - ЗМІ

Голова Офісу президента Андрій Богдан отримав, за розпорядженням президента Володимира Зеленського, державну охорону і спеціальні номери прикриття на автомобіль, хоча посада керівника ОП не входить до переліку чиновників із держохороною.

 

Про це йдеться в розслідуванні програми "Наші гроші" проєкту Bihus.info.

 

За даними журналістів, номери прикриття використовують на Tesla голови ОП, в якій президент Володимир Зеленський записує звернення.

 

Автори розслідування встановили, що держохорону Богданові надано указом президента від 26 червня, незважаючи на те, що посада Богдана держохорони не передбачає.

 

Журналіст-розслідувач Максим Опанасенко стверджує, що УДО для Богдана - пряме порушення закону.

Відповідно до закону, співробітники Управління держохорони України працюють із президентом, керівництвом парламенту і Кабміну, головами Верховного і Конституційного судів, генпрокурором і міністром закордонних справ. У разі потреби її надають іншим представникам влади. Але Офіс президента - не державний орган, а Богдан - не держслужбовець, наголошено в розслідуванні.

Зеленський і Богдан не прокоментували факту надання держохорони голові ОП. Але після того, як у голови ОП запитали, чому в нього державні охоронці і його машина на "удошному" номері, Богдан прибрав номери УДО зі своєї Tesla.

Автори розслідування також розповіли, кому незаконно надавав державну охорону п'ятий президент Петро Порошенко.