Спецслужби Росії використовували банки Естонії для фінансування своїх зарубіжних операцій

08:06, 15.11.2019
Спецслужби Росії використовували банки Естонії для фінансування своїх зарубіжних операцій

Мартін Хельме, міністр фінансів Естонії

Російські спецслужби використовували Естонію для фінансування зарубіжних операцій.

 

Про це заявив міністр фінансів Естонії Мартін Хельме, передає УНН з посиланням на Голос Америки.

 

За словами Хельме, естонська влада з’ясовує, чи були залучені в ці операції особи, що знаходяться під американськими санкціями. Зараз в банківській галузі Естонії проводяться реформи, що почалися після того, як з’ясувалося, що представники Росії вивели 220 мільярдів доларів через місцеве відділення Danske Bank.

 

Кремль та російські правоохоронні відомства (Генеральна прокуратура, Федеральна служба безпеки і Слідчий комітет РФ) не відповіли на прохання Reuters прокоментувати заяву Хельме.

 

“З Росії надходять два види засобів. Один з них — викрадені гроші, які вони хочуть вивести з Росії”, — розповів Хельме в інтерв’ю, додавши, що решта коштів “дуже тісно пов’язана” з російськими спецслужбами.

 

Хельме, який очолює комісію, що розслідує операції з відмивання грошей і фінансування тероризму, каже, що частина грошей “була використана російськими спецслужбами для фінансування закордонних операцій”.

 

Danske Bank пішов з Естонії в цьому році, після того, як керівництво філії банку визнало участь у відправці коштів підозрілого походження в період з 2007 по 2015 роки.

 

Хельме не уточнив, про які саме російські організації йдеться, а також не надав ніяких свідчень на підтримку своїх тверджень. Естонія вивчає грошові потоки, які пройшли через країну в останні роки, і ділиться інформацією з американською владою, сказав Хельме. За його словами, зараз влада країни з’ясовує можливу причетність до цих операцій людей, які перебувають під санкціями з боку США.

 

“Ми дуже цим стурбовані”, — додав глава Мінфіну Естонії. За словами Хельме, він обговорював міжнародні санкції під час своєї зустрічі з помічником міністра фінансів США з розслідування фінансування тероризму Маршаллом Біллінгслі. Зустріч відбулася у Вашингтоні у жовтні.

 

Хельме повідомив, що представники російської влади недавно відвідували Естонію. “Вони (приїхали) сюди, щоб дізнатися про те, що ми знаємо, і використовувати цю інформацію для того, щоб краще приховувати свої операції”, — заявив міністр.