Венеція потерпає від рекордної за останні півстоліття повені

15.11.2019
Італійська Венеція переживає другу наймасштабнішу повінь за час регулярної фіксації рівня води з кінця XIX століття і найбільшу за останні 53 роки.
 
 
У ніч на середу, 13 листопада, рівень води у місті досяг позначки в 187 сантиметрів над рівнем моря, що є рекордним показником за останні півстоліття.
 
Лише 1966 року було зафіксовано вищий показник — 194 сантиметри. Під водою опинилося близько 82 відсот­ків території острівної частини міста.
 
Загинули дві людини, в одному з випадків через удар електричним струмом у затопленому будинку. Кілька суден міського водного транспорту винесло на набережну. Частини венеційських островів лишилися без електроенергії. 
 
Влада міста оголосила режим надзвичайного стану. Мер Венеції Луїджі Бруньяро, припливши на площу перед собором на катері, щоб оглянути масштаби лиха, заявив: «Це не просто надзвичайна повінь — це катастрофа, шкоду від якої ще треба буде підрахувати», цитує його слова агенція «Рейтер». Луїджі Бруньяро каже, що збитки від цієї повені сягнуть сотень мільйонів євро. «Венеція — на колінах. Збитки сягнуть сотні мільйонів євро. Це результат кліматичних змін», — наголосив Бруньяро. Міністр культурної спадщини і туризму Італії Даріо Франческіні пообіцяв надати кошти для поліпшення захисту базиліки від повеней.
 
Останніми днями у регіоні Венето і на всьому північному сході Італії тривають сильні зливи з вітрами, які також завдали лиха в інших місцевостях. Зокрема, внаслідок повені виявилось залите потоками води та мулу місто Матера, яке цього року є європейською столицею культури. Тим часом синоптики попереджають, що наприкінці тижня над країною пройде новий циклон із вітрами й зливами.
 
Негода докучає також іншим країнам Європи. В Австрії з огляду на сильні снігопади зупинився рух на багатьох дорогах та автомагістралях. У низці районів країни за добу випало від 20 до 70 сантиметрів снігу. Схожа ситуація на півночі Словенії. Зливи та сильний вітер спричинили повені у містах на узбережжі Адріатики.