Біологи університету імені Каразіна отримали мікроскоп вартістю понад мільйон

15.11.2019
Студенти-біологи Каразінського університету відтепер працюватимуть з унікальним флуоресцентним мікроскопом фірми Leica Microsystems GmbH, що визнана провідним виробником новітніх оптичних приладів. Вартість технічної новинки перевищила мільйон гривень.
 
Гроші на оновлення науково-дослідної бази вишу були виділені за сприяння Міністерства освіти і науки України в рамках спеціальної державної програми.
 
«Мікроскоп дозволяє вирішувати широкий спектр актуальних наукових питань, зокрема реалізовувати сучасний метод розпізнавання хромосом FISH (Fluorescence in situ hybridization) — флуоресцентну гібридизацію за місцем, — повідомила пресслужба навчального закладу. — Суть цього методу полягає у введенні спеціального барвника в певні ділянки хромосом, опроміненні їх ультрафіолетом і реєстрації вторинного випромінювання, після чого мікроскоп дає змогу зробити якісні фотографії отриманої ситуації».
 
Прилад оснащений камерою високої роздільної якості, комп’ютером зі спеціалізованим програмним забезпеченням, а також широким набором фільтрів.
 
Це дозволить використовувати його не лише як звичайного оптичного мікроскопа, а й для розв’язання нових наукових проблем.
 
Йдеться, зокрема, про вивчення трансформації хромосомного набору міжвидових зелених жаб для того, щоб зрозуміти, як клітини живого організму можуть змінювати свою спадкову інформацію.
 
Технічна новинка настільки унікальна для Харкова, що університет готовий відкрити доступ до неї фахівців з інших навчальних та наукових закладів міста.
 
За експлуатацію приладу відповідатиме лабораторія популяційної екології амфібій, керівником якої є професор зоології та екології тварин біологічного факультету Дмитро Шабанов.
 
Аспіранти та студенти також отримають можливість використовувати сучасні методи досліджень для своїх наукових робіт. Це стане хорошою підтримкою початку їхньої кар’єри.
 
До речі, флуоресцентний мікроскоп не єдиний сучасний прилад, що був прид­баний Каразінським університетом, адже за останні кілька років тут на модернізацію наукового устаткування витратили понад 30 мільйонів гривень. Для українських університетів це безпрецедентні інвестиції у матеріально-технічну базу.