Бахматюк планує повернутися в Україну і погасити борги своїх банків

10:36, 12.11.2019
Бахматюк планує повернутися в Україну і погасити борги своїх банків

Власник аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк планує повернутися в Україну і пропонує поетапно погасити 8 мільярдів гривень боргів належним йому і виведених з ринку банків VAB Банк і "Фінансова ініціатива" і внести 500 мільйонів гривень гарантійного внеску.

 

Про це він повідомив "Інтерфакс-Україна".

 

"Далі – по 1 мільярду гривень на рік. Ця пропозиція залишається в силі, і я активно працюю над забезпеченням такого фінансування",- сказав він.

 

 Бахматюк заявив, що таку офіційну пропозицію в кінці жовтня направив Фонду гарантування вкладів фізосіб як арбітражному керуючому.

 

Він також запевняє, що нікуди не тікав у зв'язку з початком затримань в Україні у справі VAB Банку.

 

За словами Бахматюка, останній тиждень він проводив активні переговори на Близькому Сході і продовжить цим займатися в найближчі дні, а після цього повернеться в Україну і буде працювати з адвокатами.

 

Він додав, що "Укрлендфармінг" генерує щорічно 2,5 млн тонн зернових і під такі товарні потоки здатна була б залучати гроші, необхідні для поетапної виплати боргів.

 

Затримань НАБУ Бахматюк не очікував і вважає їх спробою поламати "всю домовленість і показати зовнішнім інвесторам, що це не спрацює".

 

Як повідомляла УМ,  11 листопад увечері НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка.  

 

Екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва каже, що затримання НАБУ голови правління Райффайзен Банку Олександра Писарука  є посиленням терору з боку влади.

 

Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником глави Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарєва. 

 

У жовтні 2014 року Нацбанку виділив ВіЕйБі Банку, який належить власнику аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. В листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

 

Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком у жовтні 2014 року 1,2 млрд грн ПАТ "ВіЕйБі банк" як стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

 

Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у "ВіЕйБі банку" зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.