Суд в Криму продовжив арешт вісьмом українцям ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір»

09:04, 12.11.2019
Суд в Криму продовжив арешт вісьмом українцям ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір»

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя 11 листопада продовжив арешт на три місяці вісьмом фігурантам другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір".

 

Про це повідомляє Крим.Реалії

 

Рустем Шейхалієв, Тофік Абдулгазієв, Раїм Айвазов, Білял Адилов, Джеміль Гафаров, Фарход Базаров, Рустем Сейтхалілов і Шабан Умеров залишаться під арештом в СІЗО до 15 лютого 2020 року.

 

Суд, пославшись на "тяжкість" пред'явлених звинувачень, відхилив клопотання сторони захисту всіх фігурантів про зміну запобіжного заходу.

 

 "На судовому засіданні нами було подано ряд клопотань. Однак суддя всі клопотання відхилив, жодне не прийняв, тому сьогодні ми не отримали змагальний процес, а отримали однобокий процес в сторону звинувачення, який заздалегідь передбачав обвинувальний ухил. Раїм Айвазов заявив відвід судді і прокурору, однак суд відхилив його, і відразу було зачитано постанову", – розповів адвокат Рустем Кяміл.

 

Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров звернувся до жителів України та анексованого Криму через вирок фігурантам ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір».

 

Зокрема, він вказав на те, що ніхто з жителів півострова не застрахований від подібних процесів.

 

«Не обманюйте себе. Вони обов'язково прийдуть до вас, до тих, хто думає, що сидячи вдома тихше води, нижче трави, зможуть уникнути вторгнення в свої будинки, арештів і таких тюремних термінів. Російські окупанти судять людей не за те, що вони винні, а за те, що вони кримські татари. Вони судять для того, щоб налякати всіх інших кримських татар і етнічних українців, всіх тих, хто не приймає російську окупацію», – сказав у своєму відеозверненні Чубаров.

 

На його думку, подібні судові процеси влаштовуються для того, щоб «вселити в людей страх, щоб вони надалі залишали Крим».

 

Чубаров закликав кримчан до допомоги рідним підсудних і засуджених.

 

Російський прокурор просив загалом 98,8 років позбавлення волі для шістьох фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір»: Мусліму Алієву – 20 років позбавлення волі, Інверу Бекірову – 20,6 років, Емір-Усеїну Куку – 15 років, Вадиму Сіруку – 15 років, Арсену Джеппарову – 13,6 років, Рефату Алімову – 14,6 років в'язниці.

 

Нагадаємо, у лютому цього року проти 8 фігурантів другої Бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір” було порушено кримінальну справу за статтею 278 КК РФ (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади).

 

Як писала УМ, 21 травня 2018 р. у Криму затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та кримського татарина Едема Смаїлова. Звинувачення проти них об’єднали з гучною бахчисарайською справою «Хізб ут-Тахрір».

 
За останні два роки поплічники Кремля провели незаконні обшуки у п’яти мусульманських сім’ях, затримавши п’ятьох кримських татар, яких звинувачують у причетності до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». 
 
 
Ще шестеро кримських татар були взяті під варту в жовтні 2017 року. Всі вони — жителі міста Бахчисарай: Сервер Зекір’яєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, а також Ернес Аметов.
 
 
Як відомо, на території Російської Федерації діяльність міжнародної ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір» потрапила під заборону, хоча на території США, а також країн Європи їхня діяльність є легальною.
 
 
А ось для російських силовиків заборона на дію мирного зібрання громадян стала додатковою можливістю заарештовувати невгодних та кидати їх до тюремних катівень.