Поки ОБСЄ не бачить: росіяни обстрілюють наших бійців там, де немає спостерігачів

12.11.2019
За минулі три доби офіційно зафіксовано 11+18+11 випадків порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил iз заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, зенітної установки ЗУ-23, із гранатометів різних систем, стрілецької зброї та протитанковими керованими ракетами (ПТКР).
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Новогнатівки, Красногорівки, Пісків, Березового, Лебединського, Павлополя, Гнутового, Водяного, Невельського, Талаківки.
 
На луганському напрямку, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Північ», противник здійснив обстріли поблизу Майорська, Південного, Новотошківського, Луганського, Зайцевого, Залізного, Новолуганського, Кримського, Оріхового, Золотого (поза межами ділянки розведення).
 
За цей період поранення отримали шестеро військовослужбовців Об’єднаних сил. З них четверо — 10 листопада поряд із ділянкою розведення №3 неподалік Богданівки. Бойовики випустили дві протитанкові ракети у вантажівку з українськими військовими.
 
За даними журналістів, це сталося поза межами зони розведення, але зовсім поруч із нею — у місці, де немає спостерігачів ОБСЄ.
 
Також від поранень, отриманих напередодні, у лікувальному закладі помер ще один український воїн.
 
Збройні сили дають адекватну відповідь, відкриваючи вогонь по противнику. За інформацією розвідки Об’єднаних сил, із 1 по 8 листопада 2019 року втрати збройних формувань Російської Федерації склали 30 осіб:19 iз них — санітарні, а ще 11 окупантів було ліквідовано.
 
Нагадаємо, 9 листопада від­­­булося «дзеркальне розведення» військ на ділянці №3 у районі населених пунктів Богданівка та Петрівське. Відповідно до цього, 11 військових ЗСУ та 14 одиниць озброєння змінили своє тактичне положення.
 
За словами заступника командувача об’єднаних сил генерал-майора Богдана Бондара, на нових позиціях побудовані бліндажі для проживання армійців, їдальня, сховища для боєприпасів та продовольства, лазня із парною, а також санітарні споруди.
 
«Дані фортифікаційні споруди на 100 відсотків готові як для проживання особового складу, так і для ведення оборони на нашій ділянці відповідальності. У нас є основні позиції, запасні позиції і ще — резервні», — наголосив генерал.
 
Як повідомили у штабі ОС, загалом із ділянки №3 відведенню підлягають 42 військовослужбовці Збройних сил України, три бойові броньовані машини та 48 одиниць стрілецької зброї. Сили ООС відходять на один кілометр і займають нові, заздалегідь обладнані позиції.