Бородянський ініціює введення кримінальної відповідальності для журналістів

14:59, 06.11.2019
Бородянський ініціює введення кримінальної відповідальності для журналістів

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський має намір ініціювати введення кримінальної відповідальності за маніпуляцію інформацією.

 

Про це він повідомив на парламентських слуханнях з приводу безпеки журналістів, передають "Українські Новини".

 

"Я можу сказати про те, що відповідальність журналіста за неправдиву або маніпулятивну інформацію також слід посилити", - сказав міністр.

 

Бородянський зазначив, що ініціюватиме реєстрацію законопроєкту про відповідні зміни до Адміністративного та Кримінального кодексів.

 

"Про поняття і критерії маніпуляції громадською думкою, маніпуляції суспільною свідомістю і введення як адміністративної, так і кримінальної відповідальності за маніпулювання, замовлення такого маніпулювання, за здійснення такого маніпулювання", - сказав він.

 

Міністр додав, що "межа між свободою слова і маніпуляцією тонка", тому держава повинна знайти баланс між свободою слова і захистом від маніпуляцій.

 

Водночас, як пише Укрінформ, відповідальність за оприлюднення персональних даних журналістів має бути посилено.

 

“Ми вважаємо, що відповідальність за оприлюднення даних журналістів має бути посилена, враховуючи надважливу роботу, яку роблять журналісти для суспільства. Ми будемо пропонувати відповідні зміни до законодавства”, - сказав Бородянський.

 

Не менш важливим, додав він, є захист журналіста від будь-якого тиску, наприклад фінансового або тиску з боку керівника, тиску, направленого на маніпулювання суспільною думкою, або такого, який направлено на замовчування важливих фактів.

 

Форма тиску може бути в тому числі й публічна, через оприлюднення особистих даних представників ЗМІ, які працюють над розслідуваннями. Наприклад, як нині відбувається із редакцією програми “Схеми” спільного проєкту “Радіо Свобода “ та UA:Перший.