Сергій Рудик через 4 місяці після виборів визнаний народним депутатом

08:37, 06.11.2019
Сергій Рудик через 4 місяці після виборів визнаний народним депутатом

Сергій Рудик (фото: "Радіо Свобода")

В Україні встановили рекорд - обраний до Верховної Ради ще на виборах 21 липня Сергій Рудик тільки за чотири місяці остаточно визнаний обраним депутатом.
 
ЦВК нарешті встановила результат виборів на окрузі, склала і підписала відповідний протокол.
 
Вперше в історії України встановлення результатів виборів в мажоритарному окрузі тягнулось так довго.
 
А все через безкінечні оскарження результатів у суді, кілька перерахунків бюлетенів на окрузі та навіть відставка самої Центральної виборчої комісії, зазначає "BBC Україна".
 
5 листопада ЦВК врешті визнала поразку кандидата від президентської партії "Слуга народу" Наталії Д'яченко та оголосила Рудика депутатом.
 
"Обраним депутатом визнано Сергія Рудика", - оголосив голова ЦВК Олег Діденко.
 
198-й мажоритарний округ на Черкащині не був серед найгарячіших під час виборів 21 липня: попередній результат там встановили достатньо швидко.
 
За попередніми даними, тут переміг з розривом у понад тисячу голосів чинний на той час депутат, самовисуванець Сергій Рудик, який у попередньому скликанні був у фракції БПП.
 
Сергій Рудик обирався тут в 2014 році як самовисуванець, але тоді був членом партії "Свобода". До того він певний час очолював Держкомзем, а в 2014 році мав гучний конфлікт з тодішнім заступником губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського Геннадієм Корбаном.
 
Останній навіть на кілька годин викрадав Рудика у Дніпрі й поміщав його у підвал.
 
Друге місце зайняла кандидат від партії "Слуга народу" Наталія Д'яченко.
 
Проте оголошення офіційних результатів перетворилось на справжню епопею.
 
Кандидатка від "Слуги народу" та її команда послідовно оскаржувала всі дії окружної комісії зі встановлення результату, тож на окрузі перерахували бюлетені у значній частині дільниць.
 
Проте розклад сил це не змінило й з часом Центральна виборча комісія таки встановила результат в окрузі у відведений законом 15 денний термін з дня голосування.
 
Проте судові баталії продовжувались: Сергій Рудик так і не зміг скласти присягу народного депутата з початком роботи Верховної Ради, хоч і приходив на перше засідання 29 серпня.
 
Верховний суд зобов'язав ЦВК знову перерахувати голоси на частині дільниць в окрузі, проте саме в цей час парламент розпустив Центральну виборчу комісію.
 
Згодом Верховна Рада призначили новий склад комісії, в якій фракція "Слуга народу" отримали абсолютну більшість.
 
Нова комісія перерахувала бюлетені, не знайшла розбіжностей і вже була готова оголошувати переможцем Сергія Рудика.
 
Проте кандидатка від "Слуги народу" оскаржила дії вже нового ЦВК. Справа знову дійшла до Верховного суду, який дозволив ЦВК нарешті визначити переможця.