На Харківщині зафіксували другий випадок дифтерії

13:21, 05.11.2019
На Харківщині зафіксували другий випадок дифтерії

У Харківській області госпіталізували ще одну людину з підозрою на дифтерію.
 

Про це кореспонденту УМ повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я Харківської ОДА Наталія Куфтеріна.

 

«4 листопада госпіталізували мешканку Вовчанська. Лабораторно діагноз ще не підтверджено, але клінічні прояви, зокрема, сірий наліт на мигдалинах, вказують саме на дифтерію», - розповіла Куфтеріна.

 

Стан першої пацієнтки, яка захворіла нетоксичною формою, від самого початку був задовільним. Другій пацієнтці після початку терапії стало краще, на сьогодні її стан стабільний, зазначила заступниця директора департаменту охорони здоров’я Харківської ОДА.

 

За даними Куфтеріної, в Харківській області в наявності є лише 15 доз анатоксину, який необхідно вводити при тяжких формах захворювання.

 

Поповнення цього запасу в регіоні чекають протягом місяця чи двох.

 

Зазначимо, що до випадків цієї осені дифтерію в регіоні не реєстрували протягом останніх семи років.

 

Обидві захворілі жінки не мали щеплень у дорослому віці, зазначила Куфтеріна.

 

Як повідомляла УМ, нещодавно в Ужгороді виник спалах дифтерії — захворіли 15 студентів Ужгородського національного університету, які приїхали на навчання з Індії.

 

Крім того, випадки дифтерії зафіксували у Києві — захворів один з учнів ліцею №303, який не мав щеплення через відмову батьків. Також одна пацієнтка - жінка 1986 року народження  

 

Дифтерія — гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом, однак ним можна заразитися через предмети побуту, посуд та іграшки. Тяжкість хвороби обумовлена ​​вкрай отруйним токсином, який виділяє дифтерійна паличка. Найчастіше вражає ротоглотку, але нерідко зачіпає гортань, бронхи, шкіру та інші органи.

 

Дифтерія має смертельний результат в 5-10% випадків; вищий показник смертності спостерігається серед дітей молодшого віку. Під час останньої епідемії дифтерії в Україні в 1991-1998 роках захворіло близько 20 тисяч осіб, близько 700 із них померли.

 

Запобігти дифтерії можна за допомогою вакцинації, проте вакцина не гарантує повний захист від розвитку дифтерії при зустрічі зі збудником, але значно зменшує кількість важких форм хвороби.