Сьогодні – річниця смерті активістки Катерини Гандзюк

13:22, 04.11.2019
Сьогодні – річниця смерті активістки Катерини Гандзюк

атерина Гандзюк (Фото: facebook.com/uakaterynа)

Катерина Гандзюк (1985- 2018) народилася у Херсоні. Вона брала участь у Помаранчевій революції, була депутатом Херсонської обласної ради та Херсонської міської ради. У 2016 році її призначили радником Херсонського міського голови та в.о. керуючої справами Виконавчого комітету Херсонської міської ради.

 

Як писала УМ, 31 липня на Катерину Гандзюк напали біля її будинку – невідомий облив її кислотою. Вона отримала хімічний опік на близько 30% тіла – голова, лице, руки, ноги, передня частина грудної клітки, опік лівого ока.

 

Справу Катерини Гандзюк перекваліфікували з «хуліганки» на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування.

 

Правоохоронці встановили п’ятьох осіб, причетних до вчинення злочину. Серед них – організатор, пособники, виконавець та водій. Троє учасників злочину, які не були виконавцями та організаторами, а – саме водій та пособник – пішли на співпрацю зі слідством та дають покази. З ними в рамках слідчих дій вже проведено слідчий експеримент.

 

4 листопада активістка Катерина Гандзюк – керівниця справами Херсонського міськвиконкому, радниця міського голови Херсона, померла.

 

Після смерті активістки поліція перекваліфікувала її справу на «закінчене вбивство», і кримінальне провадження буде розслідуватися як «умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, скоєне на замовлення, вчинене за попередньою змовою групою осіб». Відповідна стаття Кримінального кодексу передбачає за такі дії від 10 років позбавлення волі до довічного ув’язнення. 

 

Нагадаємо, раніше батько убитої активістки Катерини Гандзюк заявив, що докази у справі щодо Андрія Гордєєва і Євгена Рищука були вилучені "не без участі" екс-президента Петра Порошенка. Однак у "Європейській солідарності" заперечують таке твердження.

 

Слідчі заявили, що сподіваються оголосити нові підозри у цій справі, а також з'ясовують, чи допомагали поліцейські втекти організатору нападу Олексію Левіну