Brexit не відбувся вдруге: Британія поки залишається у складі ЄС

09:04, 01.11.2019
Brexit не відбувся вдруге: Британія поки залишається у складі ЄС

Велика Британія 31 жовтня мала вийти зі складу Європейського союзу, але Brexit не відбувся через те, що британський парламент не підтримав угоду з Брюсселем.

 

Про це повідомляє "Європейська правда".

 

Відповідно до початкового плану, Британія мала вийти з ЄС 31 березня 2019 року, але цього не сталося через відмову депутатів підтримати угоду з ЄС попереднього прем'єра Терези Мей.

 
 

Тоді 27 країн ЄС домовилися надати відтермінування процесу Brexit на пів року – до 31 жовтня. Але у британському парламенту знову не вдалося затвердити вже нову угоду, про яку домовився Борис Джонсон.

 

Він обіцяв "швидше померти у канаві", ніж просити про відтермінування і наполягав на виході з ЄС угодою чи без 31 жовтня. Проте депутати завадили "жорсткому" Brexit і Джонсон змушений був просити про відстрочку.

 

Країни ЄС вирішили вдруге відкласти Brexit до 31 січня 2020 року, але Британія може вийти з блоку раніше, якщо затвердить угоду.

 

Поки невідомо, коли буде затверджена нова угода.

 

Нагадаємо, У Британії на 12 грудня призначені дострокові парламентські вибори і не виключено, що голосування відбудеться вже після формування нового складу парламенту.

 

Напередодні у Брюсселі заявили, що очікують від Британії кандидатуру єврокомісара до нового складу Європейської комісії, оскільки країна поки залишається членом ЄС.

 

Як повідомляла УМ, уряд Великої Британії запустив надзвичайний план дій під назвою Yellowhammer, розроблений на випадок виходу Сполученого Королівства зі складу ЄС без угоди.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нескінченний Брекзит: вихід Великої Британії з ЄС знову відтермінували

 

Як відомо, Палата громад парламенту Британії сьогодні голосуватиме за пропозицію Джонсона провести дострокові вибори 12 грудня.

 

Нагадаємо, Голова уряду Борис Джонсон запропонував парламенту розглянути документ протягом трьох днів та остаточно затвердити його в четвер, в іншому випадку він пообіцяв відкликати угоду та оголосити дочасні вибори.

 
Як повідомлялося, 19 жовтня британські депутати замість схвалення угоди про Brexit проголосували за поправку про те, що угода з ЄС не буде затверджена доти, доки Палата громад не ухвалить всі закони, необхідні для виходу з ЄС.
 
 
Згодом Велика Британія звернулася до Євроспільноти з проханням відтермінувати вихід з ЄС із 31 жовтня 2019 року до 31 січня 2020 року. У зв'язку з цим ЄС розпочав консультації з урядами 27 країн-членів.
 
 
Європейський Союз погодився відтермінувати до 31 січня вихід Великої Британії з об'єднання