СБУ затримала екс-заступника міністра економіки за підозрою в державній зраді

15:18, 22.10.2019
СБУ затримала екс-заступника міністра економіки за підозрою в державній зраді

(фото: СБУ)

Служба безпеки України повідомила, що затримала колишнього заступника міністра економіки за підозрою у державній зраді через "нанесення масштабної шкоди обороноздатності" України.
 
Про це повідомила прес-служба СБУ.
 
Примітно, що СБУ не називає прізвища чиновника, але відомо, що посаду заступника міністра економіки в уряді Володимира Гройсмана, який власне і координував діяльність з реалізації державного оборонного замовлення, обіймав Юрій Бровченко.
 
Як повідомляється, оперативники та слідчі СБУ встановили, що високопосадовець Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, чиновники держпідприємства "Український центр "Безпека" та державної акціонерної холдингової компанії "Артем" "уклали з іноземцями завідомо збитковий контракт на виготовлення і постачання лінії з виробництва артилерійських снарядів на загальну суму понад 16,5 мільйона доларів США".
 
Юрій Бровченко
 
Унаслідок оборудки авансовий платіж у розмірі більше ніж 8,2 мільйона доларів був переведений на рахунки фіктивних офшорних підприємств та привласнений учасниками схеми.
 
Натомість іноземна компанія обладнання в Україну не постачала. Дії зловмисників поставили під загрозу забезпечення Збройних Сил боєприпасами під час протидії агресії Росії, повідомляє СБУ.
 
"22 жовтня контррозвідка СБУ на виконання рішення слідчого судді затримала у Міжнародному аеропорту "Бориспіль" колишнього заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України. Екс-посадовцю оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.
 
Також повідомляється, що 17 жовтня в Києві СБУ затримала "керівника держпідприємства та представника іноземної компанії". 
 
Громадянину України оголошено підозру за статтею "державна зрада", іноземцю - за ч. 4 ст. 27 і ч. 1 ст. 111 "за підбурювання посадовців до вчинення протиправних дій". 
 
Чиновнику обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном два місяці із правом внесення застави у розмірі 2,8 мільйона гривень.
 
"Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу іноземцю. За місцями проживання та роботи фігурантів проведено обшуки, за результати яких вилучені документи та інші носії інформації, що свідчать про їх причетність до здійснення протиправної діяльності на шкоду інтересам України", - повідомляє СБУ.
 
Як повідомляла "УМ", за даними СБУ ФСБ Росії примушує людей в окупованому Криму збирати інформацію про українських патріотів на анексованому півострові.