На Львівщині автентичні розписи церкви приховали плиткою

22:06, 17.10.2019
На Львівщині автентичні розписи церкви приховали плиткою

У селищі Славське Львівської області автентичні розписи церкви Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ приховали керамічною плиткою.

 

Про це на сторінці у Facebook повідомила Львівська обласна організація "Українського товариства охорони пам'яток", поділившись відповідними знімками.

 

При цьому храм є пам'ятником архітектури місцевого значення.

 

 

Уточнюється, що під час ремонту нову плитку поклали поверх знищених розписів Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка, зроблених у 1909 році.

 

                                                          знищені розписи

Журналісти звернулися за коментарем до особистого секретаря владики Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, до якої належить церква в Славському, Андрія Сов'яка. Він пообіцяв з'ясувати ситуацію та прокоментувати її пізніше.

 

Ще до початку проведення ремонту до настоятеля церкви о. Андрія Петришина зверталися мистецтвознавці та фахівці з охорони культурної спадщини з проханнями припинити роботи.

 

Однак, цього не сталося. Крім того, з підлоги і стін приміщення демонтували автентичну плитку, виготовлену на фабриці Івана Левинського.

 

                      знищені розписи

 

Після цього в Самбірсько-Дрогобицькій єпархії знищення розписів Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка назвали "поспішним рішенням громади".

 

За фактом знищення художніх розписів Сколівський відділ поліції відкрив кримінальне провадження за ч. 2 ст. 298 (незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення або пошкодження об'єктів культурної спадщини) КК.

 

Відзначимо, нове оздоблення храму викликало обурення користувачів мережі. У коментарях порівнюють його з лазнею або мечеттю. "Нагадує туалет", – зазначив один із користувачів.