Голова Верховного суду Данішевська розкритикувала закон про судову реформу

08:21, 17.10.2019
Голова Верховного суду Данішевська розкритикувала закон про судову реформу

Валентина Данішевська

Голова Верховного суду Валентина Данішевська розкритикувала ухвалений парламентом закон про судову реформу.

 

Свою думку вона озвучила в етері "Радіо Свобода".

 

"ВСУ є тим органом, який прийматиме остаточне рішення не тільки у справах Коломойського (справа щодо ПриватБанку - УП), а й по виборах на непідконтрольних територіях. Тому, напевне, незалежний ВСУ не дуже влаштовує діючу владу. Оскільки і причин немає, і пояснень немає", - заявила Данішевська.

 

Вона додала, що судова система "страждає від нестачі кадрів", а новий закон вдвічі скорочує кількість суддів Верховного суду.

 

"Судді ВСУ проходили конкурсний відбір. І це відбувалося впродовж року. Тобто кожен конкурс тривав майже рік. Визначили найкращих і призначили. Деякі з них працюють лише 4 місяці у ВСУ. Тепер серед цих 192 суддів треба призначити гірших, тобто тих, які не можуть начебто далі працювати у ВСУ… Можна залишити і 50 для того, щоб через два місяці ухвалити новий закон і заповнити ВСУ іншими людьми. Ця так звана реформа передбачає єдину мету - поміняти людей", -  зазначила голова Верховного суду.

 

Водночас вона додала, що у неї все ж таки є надія, що президент ветує цей закон.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроект про судову реформу.

 

Документ скорочує склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація.

 

Як відомо, в посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008.
 
 
Посли написали листа на ім'я голів комітетів Ради з питань правової політики Ірини Венедіктової та з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського.
 
 
Дипломати, зокрема, вказали на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду й застосування люстрації до членів ВККС.
 

А голова Верховного суду Валентина Данішевська скаржилася, що не може поспілкуватися із президентом Володимиром Зеленським щодо його політики по відношенню до Верховного суду.