Порошенко: Судова реформа «Слуг народу» змусить українців шукати справедливості в судах за кордоном

16:57, 16.10.2019
Порошенко: Судова реформа «Слуг народу» змусить українців шукати справедливості в судах за кордоном

Сьогодні фактично відбувається атака на судову систему України і скасування судової реформи. Тому українці будуть змушені шукати правди за кордоном, як у Лондоні, де Українська держава захистила свої інтереси і виграла в колишніх власників ПриватБанку, або як у Панамі, де порушили кримінальну справу проти Портнова за поширення неправдивої інформації.

 

Про це сказав п'ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

 

 

 

«Де-факто йде атака на судову систему України, яка дивним чином збігається з опублікованим учора рішенням Лондонського суду, коли ПриватБанк виграв у колишніх власників», - зазначив він.

 

«Я б дуже не хотів, щоб українці змушені були шукати правду тільки за кордоном — у Панамі або Лондоні. Лише два останні приклади: Лондон, який захищає інтереси України у питанні з колишнім власником ПриватБанку (Ігорем Коломойським — ред.), та Панама, яка порушила справу проти Портнова (ексрадника Януковича — ред.)», — заявив Порошенко.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроект про судову реформу.

 

Документ скорочує склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація.

 

Як відомо, в посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008.
 
Посли написали листа на ім'я голів комітетів Ради з питань правової політики Ірини Венедіктової та з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського.
 
Дипломати, зокрема, вказали на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду й застосування люстрації до членів ВККС.
 

 

А голова Верховного суду Валентина Данішевська скаржилася, що не може поспілкуватися із президентом Володимиром Зеленським щодо його політики по відношенню до Верховного суду.