На парламентських виборах у Польщі перемогла правляча партія

16.10.2019
На парламентських виборах у Польщі перемогла правляча партія

На виборах у Польщі сенсації не сталося: перемогла ПІС. (Фото Ліни ТЕСЛЕНКО.)

У неділю, 13 жовтня, у Польщі відбулися парламентські вибори, на яких громадяни вибирали 460 депутатів і 100 сенаторів.
 
 
Після підрахунку 99% відданих на виборах голосів (не опрацьований 1% голосів iз закордонних виборчих дільниць) керівна партія «Право і справедливість» («ПІС») набирає на виборах до Сейму (нижньої палати парламенту. — Ред.) 43,76% голосів.
 
 
Опозиційна «Громадянська коаліція» заручилася підтримкою 27,24% ви­борців, Союз лівих демократів (SLD) має 12,52 %, Польська селянська партія (PSL) — 8,58%, а ультраправа і євроскептична «Конфедерація» — 6,71%. Ці 5 партій і проходять до парламенту.
 
 
Згідно з наведеним розподілом голосів , «Право і справедливість» матиме в Сеймі 239 депутатів, «Громадянська коаліція» — 131, Союз лівих — 46, Польська селянська партія — 30, а «Конфедерація» — 13.
 
На виборах до Сенату, верхньої палати парламенту, «Право і справедливість» здобуває близько 47% голосів. «Громадянська коаліція» отримує близько 45%.
 
Явка на недільних ви­борах до польського парламенту становила 61,1%. Це на 10% більше, ніж на ви­борах 2015 року, і найвищий показник активності польських виборців за останні 30 років. Президент Польщі Анджей Дуда у понеділок, 14 жовтня, подякував співвітчизникам за активність на парламентських виборах. Він висловив сподівання, що нові парламентарії добре працюватимуть на благо Республіки Польща. 
 
Партія «Право і справедливість», яка вдруге поспіль перемагає на парламентських виборах, залишиться при владі на наступні чотири роки.
 
І це велика проблема для Євросоюзу, оскільки вона зарекомендувала себе за попередні чотири роки як євроскептична та єврокритична політична сила, як порушник багатьох засадничих принципів Євросоюзу, як партія, яка більше орієнтована на США, ніж на офіційний Брюссель.
 
І така польська влада має на сході Європи ще одного союзника — Угорщину. Недарма ж угорський прем’єр Віктор Орбан першим привітав «Право і справедливість» із перемогою відразу після оприлюднення екзит-полів, не очікуючи на остаточні результати. 
 
Ймовірно, за кільканадцять днів у Польщі буде створений новий уряд. Про це повідомив речник уряду Пйотр Мюллер. «Прошу дати президентові час призначити кандидата на прем’єр-міністра. Я думаю, це відбудеться упродовж двох-трьох тижнів, тобто стандартно, як буває з призначенням кожного уряду», — сказав Пйотр Мюллер. Речник уряду звернув увагу, що керівну партію підтримало на виборах майже 8 мільйонів поляків. Політик також повідомив, що наразі не обговорюється призначення майбутніх очільників міністерств.